Jag tror att att de flesta svårigheter man stöter på som handikappad går att undvika om samhället var mer anpassat.
Om fler skogsstigar var anpassade för personer i rullstol skulle fler få ta del av naturen och på så sätt må bättre.
Om restaurangerna och affärerna slutade spela musik skulle personer med autism och ADHD kunna vistas där bättre.
Jag tror till och med att det hade varit lönsamt för affärerna. Vem vill handla om radion skriker ut hög musik. Det tror jag ingen vill.
Bild: TänkandeEn sådan liten sak som att stänga av musiken skulle underlätta vardagen för så många.

Väntrum
Ett exempel på något som tar mycket kraft och energi från mig är väntrum. Alla har vi väl varit hos doktorn någon gång?
Då får man ofta sitta i ett litet väntrum innan doktorn eller sjuksystern kommer. I alla väntrum jag tillbringat tid i spelas radion på hög volym. Detta tar mycket energi från mig.

Jag har både ADHD och Autism. Vilket innebär att min hjärna inte kan sålla bort ljudet. Jag hör allt som radiopratarna säger, samtidigt som jag hör alla andra i rummet. Detta resulterar i att jag snabbt blir trött. Efter som allt fler personer får diagnosen ADHD, skulle många mått bättre om radion var avstängd. Det tror jag dessutom alla skulle må bättre av.
Vare sig man har någon diagnos eller inte.

ADHD ökar
ADHD diagnosen har börjat öka kraftigt. Allt fler barn och vuxna får diagnosen. Vad det beror på vet jag inte. Själv tror jag att det kan bero på att vi människor i samhället, ständigt utsätts för situationer vi inte är skapade för. Vi människor var från början jagande primater. Vi var inte skapta för att sitta still i skolbänken hela dagen. Människan utsätts i dag för så mycket ljud och ljus. Det är svårt att hitta någon plats där det är lugnt och man får tid att samla tankarna och återfå sin energi. Det finns personer som anser att ADHD är en modediagnos. När någon säger så, känns det som om de inte respekterar svårigheterna man upplever med diagnosen.
Man får inte diagnosen för att vara cool, utan för att man fungerar annorlunda.

På modet
Men att diagnosen upplevs som att ha blivit modern den sista tiden, beror kanske på hur samhället är uppbyggt?
Tänk om man började anpassa skolan och jobben så att så många som möjlig klarar av dem? Hur många skulle då behöva en diagnos?

Nej, jag tror inte det är personen som fungerar och tänker annorlunda som det är fel på.
Det tror jag är samhället.

/Sofia