Bild VärldsautismdagenNär och varför?
Världsautismdagen startades av FN år 2008 och infaller den 2 april varje år. Genom att färga hundratusentals landmärken, byggnader, samhällen och hem ljusblå så uppmärksammas människor som lever med autism. På den dagen så anordnas bland annat autism-vänliga aktiviteter och olika kampanjer och arrangemang för att sprida kunskap om autism.

För barn med autism
Autism är något som man föds med och finns inget ”botemedel” för. För föräldrar och andra nära och kära så innebär det väldigt mycket tid, kraft och arbete för att få rätt hjälp för barnet. Det är en resa som kan kännas oändlig. Men det finns idag mer än någonsin innan hjälp att få för sitt barn. Där finns mycket forskning som menar att hjälp i form av ordentlig information och utbildning av föräldrar och andra som är nära till barnet är väldigt viktigt, tillsammans med hjälpmedel som är individuellt anpassade och välplanerade för barnet och familjen. En anpassad skolgång är också en viktig del för barn med autism.

Ungdomar och vuxna
Ungdomar och vuxna med diagnos inom autism spektrumet behöver ofta få fortsatta insatser i vardagen. Kontakter med närmaste barn & ungdoms habilitering, eller vuxen habilitering, kan vara till stor hjälp. Kognitiv beteendeterapi kan också hjälpa genom att ge undervisningsstrategier och hjälp i hur man ska hantera vardagen. Men eftersom alla med autism eller som är inom autism spektrumet är så olika så kommer olika saker att funka för olika personer. Det viktigaste är att hitta det som funkar just för den individen i fråga, och då fortsätta med det.

Varför är det så viktigt att sprida kunskap om autism?
I och med att tiderna förändras så förändras även kunskapen om psykiska sjukdomar, sjukdomar och diagnoser med mera. Jämför man kunskapen om till exempel diagnosen adhd från 1950’talet och idag så är skillnaden enorm. Kommer ihåg bara från när jag själv gick i förskolan år 2001 så kallade man det för damp.

Många kommer med kommentaren att ”nu för tiden har ju alla någon diagnos”. En kommentar som jag personligen kan störa mig på eftersom dom får det att låta som att man bara kan gå in till en psykiatriker och få en diagnos efter fem minuter. Det är sant att fler och fler får diagnoser fastställda, men antalet människor med psykiska problem eller sjukdomar och liknande har inte ändrats (enligt min egna personliga åsikt). Ta depression som exempel och påståendet att fler människor idag är deprimerade än någonsin innan.

Jag kan dock tänka mig att människor var rätt deprimerade på den tiden då människor blev halshuggna öppet på torgen för saker de gjort som, om det hade hänt idag, kanske hade kunnat förklaras genom psykisk ohälsa. Sjukdomar spred sig som löpeld, och människor och deras nära och kära dog en efter en överallt. Då när man kunde bli bränd på påle bara efter att en person kallat någon för häxa och då det räckte med att om man fick ett litet sår så löpte man stor risk för infektion och sen döden. Jag tror nog man skulle bli rätt  djupt deprimerad av att leva då, men vad vet jag.

Alltid funnits
De psykiska problem människor har har bara inte haft något namn innan, och därför har dom inte ”haft något att skylla på”. Det har alltid funnits människor med diagnoser, trot eller ej. Men som sagt så fanns ingen kunskap då om vad det var och därför fanns det ingen hjälp eller förståelse att få för de problem och lidande som detta orsakar människor.

Lättnaden att få veta varför. Varför man har lidit och kämpat för sitt liv genom skolan, mobbningen och genom tonåren. Varför man kanske till och med försökt ta sitt liv och varför människor inte tyckt om en och varför man själv inte förstår sig på sig själv eller andra. För när man vet exakt vad som orsakat allt detta, så kan man få rätt hjälp för det. För en människa som till exempel lider av schizofreni är inte i behov av samma hjälp som någon med autism har. Man har genom forskning hittat vad som kan hjälpa och för vilken diagnos.

Tacksam för denna dag
Och det är därför så positivt och glädjande att fler och fler vill lära sig och vill skaffa sig förståelse för dom som har autism. Det är så fantastiskt att det idag finns mer kunskap än någonsin innan för de barn, ungdomar och vuxna som lever med autism och även för deras föräldrar och nära och kära. Jag är personligen tacksam för att det sprids mer och mer information och kunskap om autism världen över.

/ Rebecca