Du har en nära vän i skolan, som du alltid hänger ihop med. Ni delar allt med varandra. Hemligheter, glädje, sorg och ilska. Men efter ett tag är din vän inte lika viktig för dig längre. Det är inte lika kul att träffas, prata i telefon eller chatta. Eller så upplever du att du inte är lika viktig för din vän.

När sådant inträffar, är det bra att försöka prata och fundera tillsammans över vad det är som gör att det inte är samma sak att umgås. Ofta finns det en eller flera orsaker, men inte alltid. Ibland känner man sig bara trött på sin kompis.

Något som jag har lärt mig, är att man behöver variera och umgås med olika människor. Tänk om man bara hängde ihop med en och samma person hela tiden. Det kan kännas bra i början, men med tiden blir det allt mer tröttsamt. I värsta fall kan det leda till att man grälar och skiljs som ovänner.

Många vänner glider isär förr eller senare.
Det kan bero på att man byter skola, får olika jobb, hamnar i andra sociala sammanhang, eller att den ena skaffar sig en partner.
Jag tycker att det är så dumt att en vänskapsrelation måste sättas på prov, bara för att den ena blir ihop med någon. Plötsligt är killen eller tjejen viktigare än kompisen. Det går inte att umgås allihop, eftersom någon alltid blir mer eller mindre utstött. Dessutom kanske partnern och kompisen inte kommer överens. De tjafsar och skapar en väldigt obehaglig situation. Varför ska man egentligen behöva välja mellan en kompis och en partner?

När jag gick första terminen på gymnasiet och fick en pojkvän, funderade jag över hur min tjejkompis uppfattade det. Min kompis och jag hade känt varandra länge och det kändes skönt att vi hade kommit in på samma gymnasielinje. Sen fick jag en kille och började hänga allt mer med honom. Det var inte det att min kompis sa något speciellt om det, men jag började fundera över hur jag själv skulle ha reagerat. Dessutom är det kanske inget man säger hur som helst och vi människor kan ju inte läsa varandras tankar. Därför frågade jag min kompis och fick veta att hon inte alls kände sig utanför, så då kunde jag slappna av och släppa det.

Jag vill inte vara en sådan som väljer bort mina vänner för en partners skull. Självklart blir jag bara glad för en väns skull om hon blir ihop med en kille, fast jag vill att hon ska ha tid med mig också. Det finns saker som man vill prata om, utan att killarna lyssnar.

Tyvärr är det ibland svårt att kombinera vänner och partners och jag tror inte ens att alla skulle få för sig att fråga hur kompisen ser på situationen, som jag gjorde. Det som fick mig att ställa den frågan till min kompis, var att både hon, jag och killen träffades varje dag i skolan. Jag hade nog gjort annorlunda om de inte träffades och hon inte behövde se oss tillsammans hela tiden, fast nu valde jag att göra så här. Och det ångrar jag inte. Det var bara skönt att slippa såra någon. Jag hatar att såra andra människor.

Det är allt för vanligt att en vänskap tar slut på grund av att det kommer in en kille i bilden.
Inte bara det, förresten. Det kan handla om att den ena får en ny kompis.
Allihop behöver inte umgås, om det inte fungerar, men man ska inte behöva välja mellan sina kompisar. Det kan vara svårt att undvika konflikter, särskilt om alla tre går på samma skola, kanske till och med i samma klass. En hamnar i kläm och vet inte vem hon eller han ska vara med, vilket ger otroligt mycket beslutsångest. Om man tycker om båda två så vill man inte välja bort någon. Att svika någon gör ingenting bättre.

Jag har själv känt mig väldigt utanför, då det har visat sig att min vän har en annan kompis, som jag inte kommer överens med. Tyvärr är det mycket utanförskap och svartsjuka i tonåren. Så länge man är två fungerar det hur bra som helst, men när det kommer en till, blir det genast krångligt.

Det finns så många fler situationer då man kan glida isär.
Om man bor långt ifrån varandra, till exempel. Eller om man börjar på olika skolor och inte träffas så ofta. Ibland hittar man tillbaka till varandra, ibland inte.

Det kan vara otroligt sorgligt när en vänskapsrelation tar slut. På något sätt är det lite som att vara olyckligt kär. Man sörjer, känner sig ensam och tror att man aldrig mer kommer att få en vän. Men det får man, förr eller senare. Man måste bara acceptera att det är kört med den tidigare relationen och gå vidare, precis som med kärleken.

Kärlek och vänskap liknar varandra på många sätt. Det är knepigt och komplicerat, samtidigt som det är härligt.

/Mikaela

Läs första delen – ”Vad är en vän”