Lite då och då så får jag frågan varför jag hellre lyssnar på musik än att vara med i ett samtal, eller hellre lyssnar på musik i hörlurar på rasten – när jag gick i skolan i helklass – i ett hörn istället för att vara med mina klasskompisar.
Jag tror nog att mina klasskamrater i det tillfället trodde eller fortfarande tror om dom nu har någon anledning att tänka på mig att jag bara var otrevlig och helt enkelt inte ville spendera tid med dom. Men så är inte fallet.

Hade jag fått frågan av dom idag så hade jag utan problem kunnat svara helt ärligt varför jag väljer att lyssna på musik istället för att umgås med dom.

Så varför väljer jag att lyssna på musik istället?
Varför just musik är så viktig för mig är för att jag lättare kan hantera olika situationer med hjälp utav musik. Om vi ska ta ett eller två exempel så kan vi ta sorgliga och stressiga situationer.

När jag är ledsen på grund av någonting som har hänt eller bara är allmänt nere så är jag inte den som väljer att lyssna på hypad musik så jag mår bättre på direkten för jag har lärt mig med åren att det inte fungerar så för mig, tyvärr. Utan jag sätter mig och lyssnar på lugnare och ja lite mer sorglig musik. Oftast beror låtvalet på just varför jag i tillfället mår dåligt och väljer låtar som handlar om ungefär samma sak för att då är jag inte ensam.  För många kanske det låter larvigt eller så men det är så det fungerar för mig.

Och till stressiga situationer, då tar jag hjälp av musiken direkt. Eftersom jag har socialfobi så är det otroligt jobbigt för mig att lämna huset utan hörlurar. I dessa tillfällen spelar det ingen som helst roll vad för musik det är jag lyssnar på. Bara jag kan koppla bort mig själv från verkligheten och fokusera på vad det är jag ska göra. På något sätt så går allting mycket lättare för mig om jag har musiken ” vid min sida ” så jag kan fokusera på den istället för att fokusera på allt som pågår runt omkring mig som jag vet kommer att ge mig stress.

Rent generellt så tror jag ni som har läst denna texten förstår att musiken är otroligt viktig för mig. Jag går aldrig en dag utan att lyssna på musik. Jag somnar inte utan låg musik till exempel. Musiken är en viktig del i min vardag.

Utan musiken så hade jag inte varit den personen jag är idag.

/Linnéa