Häromdagen så satt jag och skrev på en uppsats efter skolan. Jag öppnade i vanlig ordning den kända ordbehandlaren Microsoft Word, som för övrigt finns på nästan alla Windows datorer, jag någonsin satt mig vid.

Jag har dock på senare år tyckt att Office (en programsvit, som Word ingår i, skapad av Microsoft) blivit mer och mer avancerat med åren. Det har också ändrat utseende, och en del funktioner har med åren flyttats runt, detta i takt med att deras operativ fått nya utseenden och funktioner med åren, och jag förstår Microsoft i det här läget. De vill ju så klart att deras program ska se likadant eller nästan likadant ut som deras operativsystem.

Personligen, så tycker jag att förändringar i program, när man väl vant sig vid en sak, är jobbigt. Dessutom tycker jag att Office kostar skjortan, jämfört med andra ordbehandlare som är gratis.

Idag har jag tänkt att jag ska recensera OpenOffice, en ordbehandlare som jag vid första användning, känner igen mig i, från användandet av Word och även Pages.

+ Positivt – Negativt
Det är gratis att installera och använda. Svenska ingick ej, installeras separat.
Fler alternativ vid högerklick än Word. Bilder och formers storlek ändras inte proportionerligt, utan tillägg.
Lägg till funktioner via tillägg. Gäller också mallar. Formateringen är vad jag har märkt inte lika avancerad som Pages eller Word.
Skriver stor bokstav efter punkt.
Välbekant gränssnitt, ett rent sådant.
Lättviktigt, bra för äldre datorer.

Överlag hittar jag fler positiva saker med OpenOffice jämfört med Word och Pages.

Detta är absolut en ordbehandlare, som jag hade kunnat använda dagligen. Den stora fördelen med OpenOffice jämfört med Microsoft Word och Apples Pages, är att Apaches OpenOffice kan anpassas enkelt med tillägg.

Mitt betyg: 8/10.

Länkar:

Ladda ner OpenOffice här: http://www.openoffice.org/download/index.html. I länken hittas också det svenska språkpaketet.

/David