Bildkälla: Pixabay.comInternet är en krånglig sak. Det är liksom på riktigt, men ändå på låtsas. Man kan säga att internet är som ett slags tillstånd mellan den verkliga världen och fantasivärlden. Det är så många som inte är sig själva på nätet. Många visar en annan sida av sig själva.

Så, jag frågar det igen. Vad innebär det att vara vänner på nätet?

Ärlighet
Det viktigaste för mig är ärlighet. Mina chatt-kompisar ska inte hitta på saker och låtsas att de är någon som de inte är. Det kan förstås vara svårt att visa hela sin verkliga sida på internet, eftersom det inte är mer än ord på skärmen, men man behöver ju inte ljuga och hitta på en massa heller.

Med ärlighet menar jag inte att man måste lämna ut hela sitt liv till varenda en som man chattar med, eller göra glada smileys och låtsas att man är på bra humör. Man behöver inte heller berätta privata saker för någon som man inte känner. Däremot borde man visa att man är engagerad i konversationen och mena det man skriver.

Jag kan störa mig så mycket på folk som bara skriver korta rader, kanske endast ett ord. Jag vet att alla inte brinner för att skriva på samma sätt som jag gör och det är något man måste respektera, fast även om man inte älskar att skriva så tycker jag att man borde anstränga sig lite när man chattar. Speciellt om det är man själv som har tagit kontakt. Det är så dumt att ta kontakt med någon och sen inte visa något intresse att fortsätta chatta. Om man vid något tillfälle inte orkar prata just då, så är det bättre att försöka skriva det på ett snällt sätt, istället för att bara ignorera en och låta bli att svara. Inte lätt, jag vet.

”Psykiska tvillingar”
En god vän på nätet ska vara intresserad av allt som den andra skriver. Det är lättare om man är intresserade av samma saker. Då flyter samtalet på bättre. Man behöver inte vara intresserade av exakt samma saker, men något gemensamt intresse är alltid trevligt. Helst ska chatt-kompisen också vara någon som inte bara försvinner. Jag vill inte behöva gå omkring och vara rädd för att kontakten plötsligt upphör. Sen kanske man inte svarar så snabbt alla gånger och det är okej, men man behöver inte sluta skriva helt och hållet. Det bästa är om man kan lita på att svaret kommer, även om det dröjer ibland.

Jag har några riktigt bra vänner på facebook, som jag aldrig har träffat i verkligheten. Jag chattar inte med alla dessa personer så jätteofta, men jag är mycket glad över att jag har fått kontakt med dem. Jag känner att jag kan lita på att de inte överger mig.

Jag och en kompis på facebook brukar till och med skoja om att vi är ”psykiska tvillingar”, eftersom vi ofta kommer på att vi känner likadant i olika situationer, samt att jag nästan alltid känner igen mig i det hon skriver och hon känner igen sig i det jag berättar. Hon hjälper mig att förstå att det finns fler som känner som jag, att jag inte är ett dugg konstig för att jag tänker eller känner vissa saker. Även om vi bor långt ifrån varandra och aldrig har träffats på riktigt, så känner jag ändå att vi är goda vänner när vi väl skriver till varandra. Vem vet? En vacker dag kanske vi ses i verkligheten också.

Det är sådana vänner jag menar när jag snackar om kompisar på nätet. Kompisar som gör mig glad och väcker mitt intresse när de skriver. De som skickar meddelanden, som gör att jag vill veta mer. Ungefär som när jag läser en bra bok och vill veta fortsättningen.

Så det går att vara vänner på nätet. Vännerna blir inte mindre värda, bara för att man kanske inte har träffat dem på riktigt. De kan betyda lika mycket som dem vänner som man umgås med dagligen, i verkliga livet.

/Mikaela


Läs även del 1 och del 2 om vänner.

Vad är en vän?
Vänskap är otroligt viktigt och komplicerat därför kan det vara bra att verkligen veta vad det innebär, Mikaela förklarar hur det är för henne.

Varför växer man ifrån sina vänner?
Kärlek och vänskap liknar varandra på många sätt. Det är knepigt och komplicerat, samtidigt som det är härligt. Mikaela skriver vidare på ”Vad är en vän” – del två handlar om vänskapstrubbel.