Vardagen är fylld med aktiviteter och måsten. Allt ska hinnas med och det till råga på snabbt. Hur ska jag klara av allt praktiskt runt omkring och samtidigt vara lugn istället för stressad.
Då behövs det hjälpmedel.

Vad är ett hjälpmedel?
Ett hjälpmedel är något som finns för att underlätta saker man gör i vardagen.
Ett hjälpmedel kan vara allt från en rullstol till en klocka. När jag funderar över begreppet hjälpmedel inser jag att det rymmer så mycket. Allt kan ju i princip vara ett hjälpmedel.

Hitta rätt hjälpmedel
När man funderar på i vilken situation man skulle behöva hjälp, kan man med prata med habiliteringen och komma fram till vilket hjälpmedel man behöver. Jag har problem med att hålla tider och datum i huvudet. Därför fick jag en stor mangnettavla där jag kan skriva in vad jag ska göra under veckan. Det känns skönt att ha en sådan.

En värld full av hjälpmedel
Vi människor har alltid använt oss av hjälpmedel. Redan dom första människorna på jorden använde hjälpmedel. På stenåldern använde människor stenar och pinnar att bygga yxor av. Yxorna underlättade slakten av djur.
Med åren har vi människor utveckat många användbara saker, så som klockan.

Hjälpmedel jag använder
För mig är mobilen ett hjälpmedel. Mobilen hjälper mig med mycket i vardagen, den ringer på morgonen när jag ska gå upp. Den hjälper mig också att via en app hålla koll på när bussen som tar mig till jobbet kommer. Mobilen har jag med mig överallt. Jag har lagt in allt jag gör i mobilens-almanackan så jag slipper hålla allt i huvudet. Det är skönt och jag blir mindre stressad.

Vad finns i framtiden?
Även om vi människor kommit lång i utvecklingen, kan vi alltid komma längre i stävan efter ett bra hjälpmedel.  Vad som vi människor uppfinner i framtiden är omöjligt att säga. Vi kan bara hoppas att utvecklingen gör så att flera människor får hjälp till ett så fungerande liv som möjlig.

/Sofia