illustrerad bild av en dörr på glänt

På bilden syns en illustrerad bild målad i svart och vitt, av vad som skulle kunna vara en dörr. Jag tolkar bilden som att det alltid finns hopp för att må bättre.

Det är helt okej att må dåligt
Den senaste tiden har jag mått bättre än någonsin. Jag ska berätta en sak. Jag är en man som allt som oftast är glad. Men, sanningen är att det inte alltid är så, eller har varit kanske är bättre att säga. Jag har kommit och tänka på att jag sällan pratar om att jag ibland mår dåligt, eller ens läst om att män kan må dåligt.

Det ska ge dig mer än vad det tar…
Såhär… Mår du dåligt så är det helt okej, alla har såna perioder i livet. Det blir bättre. Att stanna upp och fundera på vart man befinner sig i livet är något alla borde göra. Inget att känna skam över. I mitt fall handlade det om att fundera på om jag fick tillbaka lika mycket av en del av mina vänner som jag upplevde att jag gav dom.  Det kan handla om att allt möjligt egentligen, att dina vänner inte hör av sig kan vara en sak, men när dom hör av sig, vad brukar ni prata om då?

Människor runt om kring mig brukar säga att jag är en så bra människa, för att jag lyssnar och tar in. Tidigare har jag verkligen tagit in deras problem på djupet, för att försöka verkligen hjälpa folk – ungefär som att leka en känd psykolog på tv, utan att behöva skicka dessa människor till en bondgård långt ute i ingenstans.

Kort sagt så är jag ingen psykolog, och detta vet jag ju såklart. Men samtidigt som jag bryr mig om folk och vill hjälpa dessa så har jag glömt bort själv. Något jag ångrar, men vid den tiden inte visste vad jag skulle göra för att må bättre.

Hitta andra perspektiv
Det var först när jag relativt nyligen började byta ut vilka människor jag pratade med. Jag ska tillägga att jag inte glömt bort dessa människor. Bara insåg att de har sitt eget de kämpar med, men att jag när pratade med de mådde jag inte bättre.

Men istället hittade jag andra människor att prata med, mycket tack vare sociala medier. Människor som ger mig mycket mer att prata med. Som har fått mig att se livet ur ett djupare perspektiv…. Vi pratar om massor med saker; glädje, sorg, det spirituella, det religiösa. Det som är fantastiskt är att allt känns så mycket bättre när vi pratar. Positivare. När vi pratar så känner jag mig genuint glad. Jag kan vara mig själv och att vi pratar lyfter mitt mående så mycket. Något som lyfter mitt mående.

Ta hand om dig själv – psykiskt också
Det är ofta man pratar om den fysiska hälsan – inte minst när man har ett fysiskt funktionshinder, som min CP-skada till exempel. Jag skulle såklart hålla med om att det ligger något i det, men man ska aldrig heller glömma bort hur man mår psykiskt – alltså sin psykiska hälsa.

Jag har sedan jag slutade skolan börjat inse att jag varit för snäll. Missförstå mig rätt nu. Snäll ska man alltid vara och så vidare. Dock ska du aldrig bli trampad på, eller överkörd, psykiskt. Det finns så många som gärna lyfter sig själva, samtidigt sänker dig. Jag vet inte hur många människor jag inte pratar med alls idag av den anledningen. Att de la sin tyngd på mig och jag mådde sämre och sämre. Det är slut med det.

Må bättre – något du förtjänar
Du, precis som alla människor förtjänar verkligen att må bättre. Känner du att du mår dåligt så är det helt okej, Jag skulle ge alla som råd att stanna upp och reflektera, fundera om man verkligen får ut vad det man vill ha. Om den situationen du befinner dig i psykiskt är där vill vara.

Våga prata med din familj och de vänner du litar på, om hur du mår. Det finns inget fel med att sätta ord på känslor. Inga känslor är fel, inget mående är fel.

Våga stänga ute folk som får dig att må dåligt, oavsett er historia. Bara för att ni skulle prata mindre så betyder de inte att de skulle lämna dig, om de är menade att finnas kvar… Det behöver inte heller ha något personligt emot dessa personer.

Våga stanna upp och reflektera…

Våga ta hand om ditt mående…

Våga vara den du är…


FOTNOT: Det finns inget rätt eller fel sätt att må bättre. Vad man mår dåligt och sedan bättre av är olika för alla. Hitta vad som fungerar för dig.