Bild: BalansMin hjärna är ständigt aktiv och blir lätt överstimulerad.
Det är skönt att veta vad som ska hända under dagen, för då har jag en sak mindre att fundera på. Rutiner blir för mig extra viktigt när jag är trött och sliten. I en situation där jag inte vet vad som väntar blir min hjärna snabbt trött. Eftersom jag både har ADHD och Aspergersyndrom är min hjärna ständigt aktiv.
Min hjärna har ingen förmåga att stänga av överflödiga intryck. Därför hör jag och ser allt. Detta resulterar i att jag snabbt blir trött. Då behövs mina rutiner.

När vardagen krånglar
Men i bland bryts mina dagliga rutiner. Någonting kan hända som resulterar i att mitt invanda mönster blir ändrat. När det händer förlorar min hjärna snabbt sin energi.
När jag var mindre blev de ofta att jag bröt ihop om planerna ändrades. Jag minns tydligt en gång när min familj missade tåget till Malmö. Då bröt jag rikigt ihop. Det kändes som om livet rasade samman. Fast det gjorde det ju inte. Vi skulle ju ha kunnat ta nästa tåg istället. Men det förstod jag inte. Min hjärna var så fast i planerna min familj gjort upp. Detta resulterade i att jag var så leden att vi fick åka hem istället. Eftersom personer med Autism ofta ser detaljerna istället för helheten, upplevde jag att det inte gick att göra om planerna.

Backpack
Jag skulle aldrig klara av att vara ute och resa utan att veta vart jag var på väg. Nu när jag är äldre klarar jag bättre av att leva utan tydliga rutiner. Fast jag mår bäst om det finns en planering för vad som ska göras.

Rutiner gör mig lugn
Man kan säga att rutiner gör mig lugn och trygg. Om rutinerna är tydliga klarar jag bättre av förändringar. Då har jag mer energi att lägga på förändringen. Men ibland händer det att rutinerna bryts utan att vara planerade. När jag gick i skolan hände det ibland att färdtjänsten som skulle köra mig dit inte kom. Det var jättejobbigt. Särskilt eftersom det ofta resulterade i att jag kom försent. Då blev hela dagens rutiner ur balans. Därför väljer jag nu helst att ta kollektivtrafik i stället. Men den kan också krångla och inte komma. Händer det att bussen som tar mig till jobbet inte kommer, blir hela dagen rörig för mig. Även om jag får skjuts dit så att jag kommer till jobbet i tid. För någon som inte själv har diagnos, är det förstås svårt att första. Rutiner är en byggsten i en fungerande vardag för mig.

Så vad gör jag då
Vad gör jag då om rutinerna bryts? När det händer något oväntat som tar mycket kraft från mig, brukar jag försöka förklara för omgivningen vad som hänt. Men det är inte lätt att stå upp för sig och våga säga – ” I dag är jag trött och behöver mer tydlighet.”

Vissa dagar fungerar en förändring medans andra inte. Det är svårt för människor runt omkring att förstå. Ibland är det svårt att förstå till och med för mig.

Ärlighet varar längst
Det gäller att vara ärlig och våga stå för vad man känner och hur man mår.
Det enda som jag tror fungerar när vardagen krånglar är att acceptera att det inte är hela värden. Men man behöver också acceptera att det känns jobbigt och att det är okej att känna så.

/Sofia