Bilden visar en utsträckt hand

Bilden visar en utsträckt hand

Denna del fortsätter precis där förra delen avslutades.

När jag fick en assistent, efter ett första möte, eller kanske mer en anställningsintervju, så brukade jag och mamma tillsammans med assistenten igenom hans eller hennes arbetsuppgifter.

Deras dagar började när min var slut
Tiden då jag hade assistent gick jag fortfarande i skolan, och de började när jag kom hem. Eller till och med lite innan. På morgonen hade mamma skrivit en lapp som var tänkt att hjälpa assistenten, men även mig att komma ihåg vad som skulle göras under dagen.

Lappen
Det vill säga det som skulle göras under dagen utöver det gamla vanliga. De vanligaste av min assistents arbetsuppgifter kunde vara matlagning eller hjälp med läxorna. På den lappen mamma lagt fram stod mycket av det som jag kanske inte nödvändigtvis gjorde varje dag, men som behövde göras just den dagen som lappen gällde, som till exempel att städa. Det stod självklart hur, eftersom mina jag och mamma genom åren lärt oss att de kunde vara olika åldrar mellan 19 – 25 på de människor som var min assistent.

Alla gjorde dessutom på olika sätt, så vid varje moment användes lappen även som en röd tråd för vad som skulle göras.

Vara med på fritidsaktiviteter…
En annan stor skillnad om man jämför med att ha hemtjänst var också att mina assistenter hade som uppgift att följa med mig på aktiviteter. Väl på aktiviteterna satt de mest i bakgrunden om de själv inte var delaktiga i det. Att jag gick på scouterna när jag var liten och hade mig assistent för att komma dit, är ett exempel då de mest satt i bakgrunden. Det körde mig sedan hem när scouterna var slut.

… och läkarbesök
När jag var liten blev jag mer eller mindre tvungen att gå på läkarbesök, för att kolla mina leder och gjuta ortoser, och det finns en hel uppsjö med anledningar till varför jag behövde gå på läkarbesök när jag var liten. Mamma kunde inte följa med mig på alla läkarbesök, även om hon hade velat. Det hann hon helt enkelt inte.

Sammanfattning

Det är den största skillnaden
Det är egentligen den största skillnaden att ha assistans jämfört med att ha hjälp av hemtjänsten. En assistent är med dig i stort sett hela dagen, eller hela dagen. Det beror helt på hur många timmar för assistans du har tillgodo.

Den hjälpen som jag fick av hemtjänstens vårdare som de kallade sig, var mer baserat på hur många insatser på en dag som jag behövde hjälp med. Matlagning kunde vara en insats, och morgonrutinerna kunde vara en. I hemtjänsten var det också mer tempo och ibland hände det att jag inte ens märkt att de varit där, trots att maten de hade värmt ändå stod på bordet.

Som du kanske märker tyckte jag inte alls att hjälpen jag fick av hemtjänsten kändes personlig. Den var väl bra, men inte så personlig. Perioden då jag hade assistenter som hjälpte mig kändes mer personlig. Inte så konstigt faktiskt eftersom det egentligen heter att ha personlig assistent. Det hör man också på namnet.

Hur är hjälpen jag får idag?
Eftersom jag efter gymnasiet har flyttat hemifrån, till en LSS-bostad så är det dom som hjälper mig med det som jag behöver hjälp med. Hjälpen jag får personalen på mitt boende, påminner om hemtjänsten, eftersom deras jobb också är uppbyggt på insatser. Därför kommer de och går när det är dags för att till exempel laga mat.

Jag skulle dock säga att hjälpen jag får på mitt boende är mer personlig än hjälpen jag av hemtjänsten. Ungefär som den tiden då jag hade personlig assistent. Eftersom de som jobbar här, verkligen tar sig tid att prata med en mer än vad hemtjänsten gjorde.

Ibland funderar jag på hur de hinner det med tanke på att personalen stundtals också kan få en ganska stressig arbetsdag. Det kan också ibland bara helt plötsligt, om man frågar personalen.

Att de också har det ganska stressigt ska vi definitivt inte sticka under stolen, med tanke på att de också hjälper folk som har deras hjälp, men som istället bor ute på byn och inte i huset.