Bilden visar en utsträckt hand

Bilden visar en utsträckt hand

Denna artikel är en fortsättning på del två i serien där jag berättar om vad som är skillnaden mellan att ha assistans jämfört med att ha hemtjänst. I denna artikel kommer jag berätta om hur det var att ha en assistentintervju när jag skulle få en personlig assistent.

Hade assistent för många år sen
Nu hoppar jag tillbaka några år i tiden eftersom jag  ska berätta för er om en assistansintervju som jag kommer ihåg än idag.

Det var några år innan gymnasiet, och jag hade väntat på den här dagen länge. Ett par veckor innan så hade min andra assistent slutat och idag var dagen då jag skulle få träffa en eventuell ny. Timmarna gick och jag fick tiden att gå genom att sitta vid datorn.

Plötsligt hör jag hur det plingar på dörren och mamma ropar att jag ska öppna. Hon kunde inte eftersom hon höll på att ställa fram den sista fikat inför mötet. Jag gick till dörren, öppnade och hälsade. Man kan tänka sig att det skulle vara nervöst för mig, men det var det inte. Det var heller inte något konstigt, med tanke på att det var ett vanligt moment i att hitta en ny personlig assistent.

En kort stund senare kommer mamma ut i hallen och hälsar hon också, och tillsammans går vi alla fyra; jag, mamma, assistenten och representanten från mitt assistentbolag, ut i köket och sätter oss.

Vad gick mötet egentligen ut på?
Mötet, går ut på att vi ska ta reda på om assistenten är rätt för mig, och kan hjälpa mig med det som jag behöver hjälp med; allt från hygien, och matlagning till att hjälpa mig med mina läxor. Vi frågade även om assistenten hade bil, vilket för oss var ett krav för att jag skulle kunna gå på fritidsaktiviteter tillsammans med antingen mina vänner eller min assistent, ibland både och.

Inte så formellt möte
Mötet pågår i övrigt som jag kommer ihåg det av ganska vänskaplig karaktär, och jag och assistenten för en diskussion. Jag ställde frågor om dennes familj och tvärtom.

Det var inte heller omöjligt att assistenten och dennes familj fungerade som en plats för mig att hänga på en del helger också, för att mamma skulle få lite avlastning kan jag tänka mig.

Samtidigt som mamma och assistentbolagets representant fortsätta talas vid kring allt det administrativa, som till exempel vilken lön och hur många timmar som skulle användas, så hade jag tagit med assistenten till mitt rum, för att visa ett par exempel på fritidsaktiviteter som jag hade.

Tiden gick och sen ropade mamma att vi skulle komma, mötet vad slut och ingen av oss visste vad som skulle hända härnäst.

Vad hände sedan?
Det fick hinna gå några veckor innan varken jag eller mamma visste om assistenten skulle börja jobba eller inte.

Det var ungefär så här jag kommer ihåg att ett assistentmöte gick till hemma hos mig när jag var liten. I nästa del ska jag förklara och berätta över hur deras arbete hos mig såg ut i praktiken, ur min synvinkel.

Länk till del 4 https://funkar.skane.se/vad-ar-skillnaden-pa-hemtjanst-och-assistans-del-4-assistans-i-praktiken/