Bilden visar en utsträckt hand

Bilden visar en utsträckt hand

Ett startmöte

På pappret är det inte så stor skillnad på assistans och hemtjänst. Båda sätten att få hjälp brukar ofta börja med ett möte. När jag hade mitt första möte med hemtjänsten så satt jag, mamma, min kontaktman från hemtjänsten och hemtjänstens samordnare med i samtalet.

Samordnaren började mötet med att fråga vad jag behövde hjälp med. Utan att blinka radade jag upp saker som jag visste att jag behövde hjälp med; enkel hygien, matlagning. Samordnaren var ganska snabb på att inflika att de inte skulle gå för sig att få hjälp med matlagning av hemtjänsten. Det skulle ta för lång tid, och det ena med det tredje.

Mötet fortsatte och jag zonar ut lite grann. Jag brukade inte tycka det är så intressant med sådana här möten eftersom jag tänkte att den här biten skötte nog mamma mycket bättre, eller hon kan i alla fall förklara på ett sätt så att den där samordnaren kunde förstå. Plötsligt hör jag hur samordnaren försöker få kontakt med mig.

En samordnare som jag tycker gjorde fel

Hon in princip frågar om jag kunde bre mina mackor själv, vilket jag kunde. Vid det här laget var jag redan irriterad på den där samordnaren. Inte personligen, såklart eftersom hon gjorde något som alla som var samordnare för någonting i kommunen gjorde. Nämligen att prata med mig som om jag hade mentala svårigheter. Sådär extremt långsamt och hon det var viktigt för henne att ljuda vokalerna tydligen…

Fråga mig inte varför. Antar att det var ett enkelt system hon satt i spel för att inte riskera att kränka mig, vilket hon ändå gjorde. Men det sa jag inte, skulle det hjälpa?

Jag sa inte så mycket på det mötet, jag bara precis visste att jag ville att den där nedlåtande samordnaren kunde gå. Jag kände mig klar. Hade inget mer att säga henne. Det verkade ge mer effekt om mamma sa sakerna ändå, så vad kunde det spela för roll tänkte jag.

Min kontaktman från hemtjänsten kände jag var den enda från hemtjänsten, som lyssnade på mig. Framförallt använde hon ingen nedlåtande ton, vilket jag var tacksam för.

Glöm inte att läsa del 2

Den perioden då jag hade hemtjänst finns det massor att berätta om och i nästa del berättar jag om hur det var att ta hjälp av hemtjänsten, för att klara en del av min vardag i praktiken. Del 2 tror jag inte att du vill missa.

Länk till del 2 https://funkar.skane.se/vad-ar-skillnaden-pa-hemtjanst-och-assistans-del-2-hemtjansten-i-praktiken/