Bild: Stenar med ett hjärtaInget är omöjligt
När man har diagnoser eller handikapp av något slag så kan det ibland göra det svårare att hitta någon. Där är dock många som trots svårigheter och hinder har lyckats hitta den rätta, så det är definitivt inte omöjligt för någon av oss, det är viktigt att komma ihåg.

Faran med dåligt självförtroende
När man har dåligt självförtroende så kan man intala sig själv att det finns ingen som vill ha en eller som skulle kunna älska en. Man kanske sällan får uppmärksamhet genom komplimanger och tydligt visat intresse från någon. Faran med det är dock då att man faller för första bästa som ger en uppmärksamhet och komplimanger, för man kan tro att man kommer inte kunna hitta någon annan ändå så det är lika bra att börja ett förhållande direkt när chansen väl uppstår eftersom den kanske aldrig kommer igen. Men detta är inte sant och det kan vara farligt att tänka så.

Där finns dom som kan se när man har dåligt självförtroende och att man är sårbar av olika anledningar. Och tyvärr kan då någon utnyttja det. Kastar man sig in i ett förhållande med någon som inte har ens bästa i åtanke så kan det sluta riktigt illa.

Hur illa skulle det kunna bli?
Där finns dom som gärna utnyttjar ens sårbarhet till sin egen fördel. Vi som har diagnoser eller handikapp är naturligt extra sårbara. Man kan vara väldigt stark rent mentalt och man kan också vara självständig. Men man har ju ändå sina svårigheter som tyvärr inte kommer försvinna.

Någon som vill ha en partner de kan kontrollera, manipulera och utnyttja kan lätt se ens sårbarhet som en fördel som gör det lättare för den att manipulera och kontrollera en. Det här är alltså något utav det värsta som skulle kunna hända, men självklart betyder det inte att man ska vara livrädd för folk som visar intresse. Det handlar om balans och att man har självrespekt, självförtroende och insikt nog för att se om ett förhållande med hen kommer att vara ett hälsosamt förhållande eller om det är risk för att det bara kommer bryta ner en.

Man måste prioritera sin hälsa
För många av oss kan det vara svårt att prioritera sig själv ibland. Men när det kommer till ett förhållande med någon, speciellt om man dessutom planerar att flytta in ihop eller gifta sig, så måste man vara säker på att den personen vet vilka svårigheter man har och vad man har svårt för och vad man har lättare för. Har man till exempel svår ångest och ens partner inte fattar vad det handlar om så vet den inte heller hur den ska stötta en igenom det. Man skulle till och med kunna få ett ”skärp dig” eller ”tänk positivt!” vilket hjälper lika mycket som en fisk kan klättra träd. Det finns ett ordspråk som säger: ”Det är bättre att leva ensam än med någon som får en att känna sig ensam”.

Min erfarenhet
Jag har stor erfarenhet av hur det är att hamna i ett förhållande med någon som utnyttjar ens svårigheter till sin egen fördel. Jag vågade inte stå upp för mig själv och jag blev tagen för givet. Jag gjorde allt jag kunde för den personen, precis allt, men inget var någonsin bra nog. Till slut insåg jag att han inte ens tyckte om mig som person. Han störde sig på allt från hur jag pratade till hur jag tog av mig bilbältet, och det var alltid jag som bad om ursäkt eftersom jag blev övertygad om att allt alltid var mitt fel. Jag blev psykad och isolerad, manipulerad, kontrollerad, utnyttjad och nedtryckt så illa att mitt självförtroende inte längre fanns och jag grät varje dag av ren frustration och ångest. Jag insåg att jag måste avsluta förhållandet, vilket jag till slut lyckades med.

Efter regn kommer solsken
Nu har det snart gått 3 år sen dess och jag har lärt mig en viktig läxa från det förhållandet, ska jag vara i ett förhållande med någon så ska den visa mig respekt, medkänsla och ha vett nog för att förstå mig och mina begränsningar och göra lika mycket för mig som jag gör för den. Någon som verkligen älskar mig för den jag är inifrån och ut. Och exakt såhär ska alla tänka, inte bara jag.

Jag skulle råda alla till att försöka hitta sig själv innan man hittar någon annan. Att bygga upp sitt självförtroende, sitt eget värde och sin självrespekt så pass att man vet vad man behöver i ett förhållande, och vad man har all rätt till att förvänta sig från sin partner.

Ett hälsosamt förhållande
I ett hälsosamt förhållande så älskar man varandra för den man är. Man visar varandra respekt genom att acceptera varandras begränsningar och inte utnyttjar varandras svagheter. Konflikter uppstår i alla förhållanden, men att då kunna prata ut om det och inse att man är olika och att det är okej att inte ha samma tycke i precis allt är det bästa man kan göra. Kommunikation och ärlighet i ett förhållande är det absolut viktigaste som finns. Att gå runt och bära på ilska eller andra negativa känslor och tankar leder till att man exploderar till slut på ett eller annat sätt. Genom att vara öppna och ärliga med varandra så undviker man så mycket onödiga bråk och sårade känslor.

När man mår dåligt kan man slänga ur sig saker som man inte menar. Det är viktigt att kunna förlåta varandra för sådana saker, likaså andra misstag som vi alla kan begå. Men man ska som sagt inte förminska sig själv och bortse från saker som faktiskt går över gränsen, till exempel om ens partner är otrogen eller om hen skulle börja behandla en riktigt dåligt. Vi har alla olika tankar och känslor angående vart gränsen går, men oavsett så är det så att om man känner att man inte längre vill fortsätta förhållandet så har man allt rätt att avsluta det. Det är viktigt att prioritera sin psykiska hälsa likaväl som sin fysiska. Låt aldrig någon ta dig för givet och utnyttja dina svårigheter. Vi förtjänar alla bättre än så.

/Rebecca