autismAutism är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter med det sociala samspelet och ömsesidig kommunikation tillsammans med en benägenhet att göra eller säga saker på ett upprepat och ibland lite udda sätt.  Det är någonting man föds med, men det är inte alltid det märks förens senare i livet. Många med autism har svårt att umgås med andra – socialt samspel – och att prata med andra – ömsesidig kommunikation – och kan ha svårt att förstå vad andra gör och varför dom väljer att göra det som de gör. Många är även väldigt selektiva i sitt ätande och är extra känsliga för ljud och dofter.

Hur ser andra på folk med autism?
Folk har alltid haft och kommer alltid att ha fördomar om folk med olika diagnoser, varav en av dessa diagnoser är autism. Här är fördomar jag har hört och även  min åsikt om dom fördomarna.

OBS! Vill bara göra det tydligt att detta absolut inte stämmer in på alla med autism!

Kan inte prata!
-Ja, det finns absolut personer med autism som har svårt för att prata eller inte gillar att prata. Men det stämmer inte in på alla och i detta fallet inte mig. Jag kan prata och jag pratar på egen hand utan hjälp. Däremot så kan jag behöva tex mina föräldrars hjälp ibland med att svara tex läkare eller andra personer när jag själv inte kan komma på vad jag ska svara tillräckligt fort.

Förstår ingenting!
– Personer med autism förstår precis lika mycket som personer utan autism, men det kan ta ett tag för oss att förstå och vi kan behöva få saker och ting förklarade på ett annat sätt för att vi ska kunna förstå.

Gungar fram och tillbaka!
– Att en person med autism gungar fram och tillbaka kan vara dennes sätt att hantera stressiga situationer men det är ingenting som alla med autism gör.

Mycket problem!
– En del påstår även att personer med autism kommer med mycket problem och det kan jag på vissa sätt hålla med om – av egen erfarenhet, det är absolut inte såhär för alla med autism – tex för mig har min skolgång varit fylld med problem på grund av bland annat min autism.

Ingen empati!
– Att personer med autism inte har empati för andra människor kan stämma in på vissa, men inte på alla. Jag kan tex ibland ha problem med att förstå andra, men inte lika ofta som andra med autism.

Vill inte delta i sociala sammanhang!
– Just denna fördomen stämmer in på mig. Om jag får välja så sitter jag hellre hemma framför en dator än att vara ute på stan med vänner men det beror också på min socialfobi.

Att autism beror på barnets föräldrar!
– Absolut inte. Autism är ingenting man får av att man blivit uppfostrad på ett visst sätt. Autism är någonting man föds med och inte kan bli av med, men man kan jobba och få hjälp med sin autism för att göra livet lättare för sig själv.

Hur påverkar min autism mig?
– Min autism har en stor påverkan på min vardag och mitt sociala liv. Jag har nästintill aldrig varit en folk glada personen, utan varit den som hållit sig i bakgrunden för att inte ta upp så stor fokus. Att jag i flera år har varit den som gått och smugit omkring i bakgrunden har det lett till att jag idag knappt lämnar huset. Jag har på senaste blivit bättre på att lämna huset, men frågar man mig så föredrar jag alltid att stanna hemma där jag känner mig trygg. Min autism påverkar mig på alldeles för många olika sätt för mig att sitta här och rabbla upp alla utan att skriva en roman, men det som jag och många i min närhet, dvs min familj och närmaste vänner, märker påverkar mig mest är det sociala  och maten.

Delen med mat kanske inte påverkar mig så mycket när jag väl är ute och umgås med vänner, men hemma så är det ett rent ut sagt ett helvete. Jag har svårt för olika dofter, konsistenser och smaker, vilket gör det väldigt svårt för mina föräldrar att kunna laga mat här hemma, eftersom det även varierar otroligt mycket från dag till dag. En dag kan jag vara som vilken “ vanlig “ tonåring som helst och äta som vanligt, dvs fortfarande riktigt selektivt, men vissa dagar kan jag vara helt fast vid en specifik maträtt och därav inte vilja äta någonting annat. Det är otroligt jobbigt för mig själv, men jag skulle tro att det är extra svårt för mina föräldrar.

För att komma till den sociala biten, så är det mesta svårt. Jag har det extremt jobbigt med för mycket intryck, synintryck, ljud, beröring och allmänna saker som andra “ vanliga “ tonåringar inte har. Synintryck är väl mest att dom flesta ljus blir för starka eller för svaga, eller att det är svårt att kolla på en och samma sak längre stunder. Även att ha ögonkontakt med människor i mer än några sekunder är jobbigt, vilket leder till att jag ofta kollar i telefonen, på mina händer eller i marken. Man skulle kunna tro att jag inte lyssnar när jag tex ritar, pillar med saker eller annat, men egentligen så lyssnar jag bättre då än när jag bara sitter och kollar på personen.

Ljud är någonting jag kan sitta och diskutera hur länge som helst, men för att dra det kort så detta slipper bli en roman så kan jag säga att jag inte är som alla andra, om det inte vid detta laget redan har märkts. Jag själv skulle vilja säga att jag tål dom flesta ljud och att det enda “ ljud “ jag inte står ut med, trots att jag kan nämna miljoner ljud som jag hatar, är tystnad. Jag kan inte städa, äta, sova eller ens sitta still utan att ha något ljud i bakgrunden. Visst finns det saker jag gör som jag måste ha tystnad för att kunna göra, som läxor eller lite mer viktiga saker, men mer vardagliga saker och som sakerna nämnda ovanför hade jag aldrig klarat utan något i bakgrunden. Jag har nu, sen 2017 haft hamstrar i mitt liv och i mitt rum 24/7. Vilket gör att det nästintill aldrig är tyst i mitt rum, vilket jag till en början störde mig på men har lärt mig att leva med. Jag får ofta höra av familjemedlemmar, vänner m.m att dom låter mycket, även när jag har kompisar som ska sova över kan det bli lite av ett problem då mina hamstrar har en tendens av att gnaga på gallret, springa i sina hjul och allmänt bara vara högljudda. Vilket jag är van vid, så det är ingenting jag tänker på förens det kommer upp på tal.

Jag hoppas att denna artikel inte var för krånglig att förstå och att den kan hjälpa ifall någon som läser detta eventuellt är i samma sits.

/Linnéa