Emelie håller i en jeanskjol.

Emelie håller i en jeanskjol.

Som gravt synskadad har jag inte samma möjlighet att veta varken hur jag själv eller någon annan ser ut, men betyder det att jag inte kan bry mig om utseendet?

Precis som för alla andra så finns det synskadade personer som bryr sig väldigt mycket om sitt utseende, samtidigt som det finns de som inte alls lägger någon vikt vid det. Jag kan bara utgå från mig själv, så i den här artikeln kommer du få en liten inblick i hur jag ”ser” på både mitt och andra människors utseende.

Mitt utseende
Jag har ett stort intresse för både hår, smink och kläder. Så länge jag kan minnas har det varit viktigt för mig att känna mig fin, framför allt vid speciella tillfällen. Mitt utseende har betytt olika mycket för mig under olika perioder i mitt liv, när jag var mindre var det inte så viktigt, men när jag kom upp i tonåren så fick det en allt större betydelse. Jag tror det är väldigt vanligt att man börjar jämföra sig mer med varandra i den åldern och det är lätt att man kritiserar sitt eget utseende. Min enda chans att veta hur folk ser ut är via deras bilder på sociala medier. Idag vet jag att detta inte är någon säker källa för hur människor egentligen ser ut, men ibland är det svårt att förstå när man är en osäker tonåring. Idag är jag inte lika fixerad vid mitt utseende som jag var för några år sedan, men jag jobbar fortfarande på att kunna släppa taget mer och sluta vara så kritisk mot mig själv.

Att vara fin för mig innebär mer en känsla än något man kan ta in med hjälp av synen. Den känslan kan man få på så många olika sätt, trots att man inte ser. Vad som gör att man känner sig fin är så individuellt, något som är viktigt för mig kanske inte alls är viktigt för någon annan och vise versa. Det finns flera olika sätt för mig som synskadad att ta del av mode. Mycket kan man känna på, exempelvis hur håret är stylat eller vilket material man har på kläderna. Parfym eller andra dofter som schampo, hårspray eller body lotion är också en del av ens yttre person, och det kan vi synskadade ta till oss på samma sätt som alla andra, kanske till och med lite bättre. Jag har turen att ha lite synrester kvar, vilket gör det enklare för mig att se mitt smink och uppfatta hur mina kläder ser ut. Mitt färgseende är dock relativt dåligt, så ofta har jag svårt att se färger på kläder. Då får jag fråga någon i min närhet som kan berätta för mig vilken färg det är. Ibland räcker det att jag vet att jag har en rosa tröja på mig, jag behöver inte alltid se det med mina egna ögon.

Andra människors utseende
Jag tycker att folk i dagens samhälle är alldeles för bra på att döma varandra efter utseendet. Det är så hemskt när man hör historier om folk som blir både mobbade och trakasserade enbart på grund av att de ser ut på ett visst sätt. En person är så otroligt mycket mer än bara ett utseende och det skrämmer mig att människor år 2021 lägger så mycket energi på att skapa förutfattade meningar om folk bara på grund av hur de ser ut. Jag tycker en fördel med min synnedsättning är att jag inte kan döma människor på detta sätt. Jag vill inte göra det och jag har helt enkelt inte förutsättningarna att göra det heller. Som jag nämnde tidigare så har jag möjlighet att ungefär se hur människor ser ut om jag får se bilder på dem. Fördelen är att jag oftast fått lära känna personen först innan jag får se hur hen ser ut, istället för tvärtom, som det är för majoriteten av befolkningen. Personligheten borde alltid prioriteras före utseendet, i alla fall om du frågar mig. Jag vill dock tillägga att både jag och andra synskadade kan döma människor på felaktiga grunder, men då handlar det om andra saker än utseendet, exempelvis hur en person pratar. Vi kan inte se exakt hur människor ser ut, men det betyder inte att vi inte kan vara fördomsfulla.

För mig är utseendet ett intresse och jag tycker det är roligt att träffa människor som också är intresserade av hår, smink eller kläder. Med det sagt så vill jag inte lägga någon värdering i hur människan ser ut, varken stylad eller ostylad, men jag uppskattar att vi har ett gemensamt intresse som vi kan föra ett samtal kring, liksom jag uppskattar om någon är intresserad av musik. Jag tycker om när människor förklarar för mig hur de ser ut, eller när jag får se bilder på personer jag känner. Det är alltid roligt att få en klarare bild av en människa, fast på sina egna villkor. Precis som för alla andra så finns det vissa yttre faktorer som jag uppskattar mer än andra. Det är helt naturligt och det handlar bara om tycke och smak. Det viktiga är, som alltid, att vi respekterar att alla tycker olika.

Det finns många olika sätt att uppfatta mode, man är inte alltid beroende av synen. Det viktigaste är att alla människor får se ut precis som de vill. Oavsett om man har en synnedsättning eller ej så ska man få känna sig vacker.

/Emelie