Denna text är till för att förbereda den som vill flyga utomlands, mer specifikt till Malta, som kämpar med diagnoser inom Autism spektrum diagnos och/eller adhd.

Först det här med flygplan..
Att flyga kan vara både spännande och hemskt, beroende på om man har flygskräck eller inte. Har man en rädsla för att flyga så rekommenderar jag det inte, men självklart finns det hjälp man kan få om man någonsin skulle behöva göra det trots rädslan. Är man inte rädd för det, så underlättar ju det en hel del. Men, där är några saker man ska vara förberedd på ändå. För det första: det är i stort sett alltid mycket folk på flygplatser. Så var beredd på folkmassor och köer. För det andra: är man känslig för höga ljud (såsom barn som skriker) så ta med öron pluttar eller hörlurar. Man vet aldrig om där kommer vara någon som har med sig en bebis eller små barn som definitivt lär höras någon gång under resan. Jag var med om ett flyg där en bebis skrek i två timmar i streck. Det var väldigt jobbigt, minst sagt. Och sist men inte minst: om man inte flyger tillsammans med minst två andra personer (tex två vänner eller familjemedlemmar) så kommer du definitivt att få sitta bredvid en främling.

Hotell i Malta
Jag åkte med min allra närmaste vän till Malta, och eftersom jag har känt henne i över 10 år så underlättar ju det en hel. Sen hade jag turen att slippa hotell, eftersom min väns pappa bor i Malta. Så när det kommer till hotell måste jag erkänna att jag inte har så stor erfarenhet av det just i Malta, dock brukar man kunna kolla upp en hel del via de hemsidor som finns där man bokar själva vistelsen. Jag kan också rekommendera att om man känner sig tryggare av att ha sett omgivningen där man ska bo så kan man oftast använda online kartor där man i flera fall till och med kan titta närmare på byggnader och dess omgivningar, över hela världen. Och självklart finns där många och riktigt fina hotell i Malta.

Under vistelsen
Jag hade dock otur när det kom till tidpunkt. Efter bara några dagar där så började folk fira efter ett val, där 40 000 av invånarna hade röstat på samma kandidat. För att ge det lite utav ett större perspektiv så bor där endast 400 000 människor i Malta, och räknar man bort dem som inte röstar, eller barn, så är det rätt otroligt att så pass många röstade fram samma kandidat. Och i Malta firar man inte lite, utan man festar ordentligt och inte bara i en dag. Och ett utav sätten dem firade på var genom att köra runt överallt och tuta. Där var till och med stora lastbilsflak med folk som körde omkring och som bokstavligen höll ner tutan under hela turen. Så har man känslig hörsel rekommenderar jag att man kollar upp om där kommer vara något slags firande i Malta innan man åker.

Omgivningen
Blir man stressad eller får ångest av en rörig omgivning så har jag tyvärr dåliga nyheter. I Malta fungerar inte sortering av skräp så som det gör här i Sverige. Där är inte ofta man ser skräpkorgar utomhus heller. Exakt hur folk sorterar är jag inte helt säker på, men där är sopsäckar utanför hus och lägenheter i stort sett lite varstans och det går inte att missa. Sen ligger det skräp längst gatorna, och då menar jag inte bara några fimpar eller liknande. Folk slänger plastflaskor, burkar, papper och annat skräp vart dom vill. Jag blev riktigt arg när jag såg två personer vid en badstrand som slängde sina vattenflaskor i vattnet helt utan problem. Och turisterna kan vara ännu värre. Vi åt på en restaurang och folk slängde skärp på golvet som om det vore ingenting. Jag fick skärpa mig för att inte gå runt och samla ihop skräpet och slänga det.

Dock viktigt att veta
Att trots allt detta så är Malta väldigt vackert, och där finns mycket att se och uppleva. Maltas historia är också väldigt intressant och där finns mycket man kan lära sig om den. Trots att det är en väldigt liten ö, mer specifikt så är dess yta 316 kvadratkilometer motsvarande mindre än en fjärdedel av Ölands yta, så är där mycket att upptäcka bland alla möjliga turistattraktioner.

/ Rebecca