FilmlägerSommarsolen sken och temperaturen var upp mot 25 grader. Min sommarledighet hade nästan precis börjat men redan nu var sommarens varma dagar i full gång. Det såg ut att bli en extremt bra sommar, i alla fall om man gillar värme. Jag hade sett fram emot sommaren ända sedan i julas, detta därför att jag då fick veta att ett filmläger i Ystad Studio skulle hållas nästa sommar. Lägret var anpassat för personer med lättare funktionshinder och det skulle vara en hel vecka. När jag fick höra att det skulle anordnas ett läger blev jag överlycklig och anmälde mig direkt. För några år sedan hade ett liknade läger hållits som jag var med på, det hade varit en av de bättre sommarupplevelserna jag varit med om.

Film
Så länge jag kan minnas har jag gillat att se på filmer och serier. För då får man möjlighet att hamna någon annanstans och ta del av någon annans livshistoria och uppleva allt från spänning till kärlek. Därför kändes det spännande att få en inblick i hur en film blir till. Var försiggår egentligen bakom kameran och kulisserna på en filminspelning? Min förhoppning var att under lägret få svar på de frågorna.

Första dagen
Det var nervöst första dagen innan man lärt känna de andra deltagarna och ledarna på lägret. En stor del av läget är ju ändå att man vill ha rolig tillsammans med de andra deltagarna. Men det visade sig snabbt att vi kom bra överens. Även om vi alla var olika delade vi samma brinnande intresse för film.

Under lägret blev det många skratt och roliga stunder tillsammans med varandra.

Bakom kameran
På lägret hann vi göra flera filmer och fick testa på allt från att stå bakom kameran till att redigera filmer. Jag är ingen som är jätteförtjust i att stå framför kameran och skådespela, så som tur var fick jag möjlighet att vara kameraman istället. Det var jättekul. Kameran som vi använde var stor och det kändes som att man var med på en riktig filminspelning. Det var spännande att ta del av processen i att skapa en film och se hur mycket jobb det ligger bakom.

Roligast tillsammans
Alla på lägret sov i lägenheter som inte låg långt borta från Ystad studio. Det var kul för då hade vi deltagare möjlighet att vara tillsammans och ha kul även på kvällarna. Det kändes nervöst att sova borta så länge. Men man hann inte sakna hemmet så mycket eftersom vi hade fullt upp om dagarna, så på kvällen var man helt slut.

Om jag skulle välja vad det var som var bäst under lägret, skulle jag inte säga själva filmarbetet utan alla roliga stunder vi hade tillsamman.

Nästa Sommar
Till min stora glädje kommer det att hållas ett liknade läger nästa sommar.
Jag har redan anmält mig, gör det du också!
Om du är intresserad av film och vill lära dig grunderna i filmarbetare är detta något jag verkligen kan rekommendera.

Hoppas vi ses!

/Sofia