Bild: Liseberg

Karusell över ett vattendrag med blå himmel i bakgrunden.

Äntligen är sommaren här och Coronarestriktionerna börjar lätta. Från den 1:a juni får nöjesparkerna öppna och som jag har längtat efter det. Jag och min ledsagare har som tradition att åka till Liseberg varje sommar, vilket inte kunde bli av i fjol. I år är det äntligen dags – och vi har en hel del att ta igen.

Tillgänglighet
Något jag tycker är väldigt viktigt för en nöjespark är att den ska vara välkomnande för alla, och då bör arrangörerna göra det de kan för att handikappanpassa så mycket som möjligt.

Som rullstolsburen känner jag mig alltid välkommen på Liseberg. Det finns hissar till de attraktioner som annars har trappor och som handikappad får man alltid gå före i kön. Detta har jag hört olika åsikter om, men jag tycker att någon fördel får vi faktiskt ha. Alla attraktioner kan inte vara anpassade för alla, men jag tycker att Liseberg gör ett väldigt bra jobb för att tillgängliggöra så mycket som möjligt. Jag har inte så bra koll på resten av Sveriges nöjesparker, så därför kan jag inte jämföra med något annat, men jag har besökt tivolin där jag nästan inte kunnat åka någon attraktion på grund av bristande tillgänglighet – det är verkligen inte okej.

Som synskadad och/eller rullstolsburen tar jag också med mig en ledsagare in i parken gratis. Hon får ett ledsagarband runt handleden och sedan kan hon åka med mig hela dagen. Jag måste ha med mig någon form av intyg på att jag behöver ledsagning, men det tycker jag är bra, det är viktigt att sådana här förmåner inte utnyttjas. Jag har själv varken ledarhund eller servicehund, men för den som har det så är de också välkomna in i parken. Om man som synskadade eller hörselskadad är intresserad av musik eller teater, så syn- och teckenspråkstolkas ett antal föreställningar varje år, och det finns dessutom hörselslingor installerade på både Rondo och Lisebergsteatern.

Vid både huvudentrén och Södra entrén finns det handikapplatser på parkeringen, och vid ingångarna finns det kassor som är till för oss rullstolsburna. De allra flesta lyckohjul, butiker och restauranger är anpassade så att vi som kommer på hjul ska kunna ta del av det. På vissa platser finns det trösklar när man ska ta sig in, men oftast finns det ramper.

Detta var bara en kort genomgång av tillgängligheten på Liseberg. Vill du läsa mer om vad som är tillgängligt, men också få information om det som är mindre tillgängligt så hittar du allt du behöver veta på länken nedan:

https://www.liseberg.se/planera-besoket/tillganglighet/

På Liseberg har man verkligen satsat på tillgänglighet, så att vi med rullstol eller andra hjälpmedel också ska få en fantastiskt rolig dag. Någon enstaka gång har jag blivit dåligt bemött av en i personalen, det är aldrig roligt, men det positiva intrycket jag får av parken väger helt klart upp. Jag är så glad att min ledsagare vill göra den här utflykten med mig varje sommar, för trots att parken är väl anpassad så innebär det ett stort jobb för henne, bland annat gällande att köra min rullstol hela dagen, syntolka vad som händer runtomkring oss samt att få mig i och ur attraktionerna. Hon gör det alltid med ett glatt humör och jag ser väldigt mycket framemot att vi ska åka dit igen. .

/Emelie