Vi på funkar har fått äran att testa den nya Apple TV, kallat AppleTV 4 som sägs ha en massa nya funktioner och finesser. Bland annat hjälpmedelsfunktioner. d1
Är de till nytta eller är det bara onödigt?
Detta och mer har jag testat och nedan hittar du vad jag tycker om produkten.

Jag har nyligen testat Apples senaste tillskott inom streaming till tv, nämligen Apple TV 4, (det vill säga, en fjärde generationens AppleTV) Nytt för denna versionens AppleTV är bland annat hjälpmedelsfunktionerna som är väl igenkända från bland annat iPhone eller iPad, den välkända och mycket omtalande Siri, och ett nytt App Store.

Uppackning
När man packar upp lådan som enheten kommer i, så ser man en svart väldigt smidig liten låda, kanske liknande de andra generationernas lådor. Väldigt snygg och kompakt. Allt låg också fint och systematiskt i lådan; sladdarna hade små egna ”behållare” som de låg i. Vad gäller basenheten själv låg den tätt omsluten i plast. Detta gav ett bra skydd under frakt kan jag tänka mig. Fjärrkontrollen låg tillsammans med basenheten i en liten låda.

Uppstart
Att starta upp AppleTV såg till en början ut att vara enkelt, men den historian tog snabbt vändning. Man möts av en vit skärm, som man måste navigera runt med den nya fjärrkontrollen med. Den nya fjärrkontrollen har en platta som man sveper på, som är gjord av glas. Från det första ögonblicken att jag höll fjärrkontrollen till att jag försökt navigera en stund med fjärrkontrollen så kände jag att jag blev mer och mer frustrerad över att navigeringen inte till en början kändes naturlig. Det tog, som de flesta nya saker som man köper, ett tag att vänja sig vid.

Men uppstarten av AppleTV:n var inte klar där, eftersom man var tvungen att ställa in Apple TV, med nätverk eller med enhet. Jag valde till att börja med enhet, och använde mig av bluetooth för att försöka ställa in enheten. När inte detta gick försökte vi ställa in den manuellt, genom att manuellt välja nätverk. Välja nätverk var man inte tvungen att göra då valde att ställa in enheten med en annat Apple enhet, eftersom det då valde samma nätverk som enheten du valt att ställa in AppleTV:n med hade.

Jag hade mycket problem med att överhuvudtaget ställa in AppleTV, vilket jag blev förvånad över eftersom jag aldrig aldrig haft problem med att ställa in någon annan enhet från Apple som jag hade handlat tidigare. Efter ett tag kom jag fram till slutsatsen att de berodde på att jag skulle testa enheten hos Region Skåne, på ett publikt nätverk som dessutom är skyddat. När man är hemma är det faktiskt inte ofta som man någon handlad sak hemma som man ansluter till ett publikt och skyddat nätverk, så att jag antar att du som läser detta inte kommer att få samma problem när du köpt en AppleTV och ska installera den för första gången.

Hjälpmedelsfunktioner
Efter att man startat AppleTV känner man lätt igen sig i menyerna och man kommer lätt in i  hur lätt det är att navigera, är man väl har lärt sig, att lära sig allt de här är också lätt att komma igång med, även som nybörjare.

Efter vi äntligen fått igång den, efter alla problem, som man förmodligen inte kommer stöta på alls hemma, så navigerar jag mig vidare till inställningarna, eftersom jag är nyfiken på alla hjälpmedelsfunktionerna som nu finns tillgängliga, även på Apple TV

Överlag tycker inte jag att det är så mycket nytt på hjälpmedelsfronten. Det finns ju zoom, där man kan zooma mellan fyra alternativ; 2x, 5x, 10x 15x. Sedan finns också Voiceover, och textning som vanligt, men också möjligheter att minska rörelser, öka kontrasten, man kan också välja att använda fet text, men det kräver en omstart så det gjorde inte jag Inte så mycket nytt där, men jag testar ändå alla hjälpmedel som finns. De funkar och är väldigt tydliga, men eftersom ingen högtalare fanns tillgänglig vid testningen så får jag återkomma då jag testat de hjälpmedel som innebär att man måste ha en högtalare, senare.

Överlag så tror jag att den som redan har en iOS-enhet, och som använder sig av hjälpmedel även där, kommer att känna igen sig hur de olika hjälpmedlen fungerar och känna sig bekväm med att använda dem.

Ett nytt App Store
I Apples senaste tillskott Apples TV:ns familj finns det nu ett App Store, som inte har funnits på någon av de tidigare Apple TV-enheterna. Till en början tyckte jag att de var ganska kul, men upptäckte snabbt att det inte var så mycket att hurra för, inte i nuläget i alla fall. Det kan ju faktiskt vara så att eftersom produkten är så ny spm den är så har inte så många appar skapats eller gjorts tillgängliga för att använda på Apple TV. Det lär förmodligen inte dröja länge innan utvecklare som redan gör appar för iOS och Mac blir insläppta Apple att skapa appar även för Apple TV. De som redan köpt AppleTV har i alla fall lite att tjoa för nuläget, bland annat, Youtube och det populära Frogger-liknande spelet där man spelar som olika karaktärer för att ta sig så långt som möjligt, bland annat över floder och vägar.

Men som sagt utöver detta, så finns det inte så mycket att hurra för App Store fronten i nuläget.

Detta var vad jag tyckte om AppleTV 4 och notera att du inte måste tycka samma sak som jag gör. Du får tycka vad du tycker. Denna artikel kommer att publiceras i två delar och min del, (denna) är den första av de två. Del två kommer att fokusera mer på hur produkten fungerar att använda för den som är blind och den delen kommer när den kommer.
/David