Bild: Sofia– När jag skulle sluta skolan och ta mig ut i arbetslivet visade det sig att arbetsmarknaden inte passade mig.

Jag har flera diagnoser bland annat Asperger Syndrom som är en form av Autism. På grund av mitt funktionshinder skulle jag inte klara av ”Ett vanligt jobb”. Jag skulle inte orka jobba 8 timmar om dagen. Eftersom många jobb är stressiga och man måste kunna var flexibel och bytta rutiner ofta, kom arbetsförmedlingen fram till att en daglig verksamhet inom LSS skulle var bäst för mig.

Tankar
När min mamma först fick höra den tanken blev hon arg.  – Min dotter ska inte vara på något ”Vuxendagis” , tänkte hon.
Hon trodde att daglig verksamhet var en plasts där man inte fick chans att utvecklas, utan istället skulle göra enklare saker. Hon visste att jag inte skulle trivas om jag inte fick utmaningar och chansen utvecklas. Hon blev också ledsen att det inte fanns något bättre alternativ för mig. Men hennes tankar om daglig verksamhet var fel.

Utväxlas på dina villkor
Vad du gör på din dagliga verksamhet bestäms efter dina intressen. I kommunen jag bor i finns flera olika verksamheter som riktar in sig på olika arbetsuppgifter. Detta gör att man kan få jobba med det man tycker är kul. Men det finns inte i alla kommuner vilket jag tycker är tråkigt. Alla borde få jobba med vad dom tycker om.

Social liv
För mig är det viktigt att komma hemifrån om dagarna och träffa andra trots att det kan vara ansträngande på grund av mitt sociala handikapp. Men det är också kul att ha någon att prata med. Det får jag göra på den dagverksamheten.

Ork till anat
En annan viktig aspekt med daglig verksamhet är att man ska kunna ha ork att göra annat en att bara jobba. Jobbet ska helt enkelt vara en plats där du mår bra och är trygg, så att du har energi över till annat. Jag upplever att jag mår mycket bättre nu än i skolan, även om min skola också var anpassad.
Men det var inte bra från början, jag hamnade på en arbetsplats som var för livlig och rörig för att jag ska må bra. Det problemet löste sig när kommunen öppnade en annan verksamhet anpassad till personer med någon form av NPF diagnos. Men i alla kommuner finns inte en sådan verksamhet. Det tycker är dålig. Jag tycker att daglig verksamhet sak vara en plats där man mår bra.

Jobba
Jag jobbar just nu på två olika verksamheter. Den ena producerar en tidning. Vi som jobbar där skriver texter till tidningen. Vi fotograferar också. Det är något som passar mig. Att jobbet bygger på mina intressen gör att det känns kul att gå till jobbet och det känns härligt.

Anpassad
Jobbet är inte bara anpassat efter intressen utan också förmåga. Jag upplever att stället för att hitta svårigheterna i mina diagnoser, hittar jobben styrkorna. Jobbet är anpassat så att saker jag tycker är svåra blir lättare. Om miljön bara är tillräcklig lugn och strukturerad kan jag utvecklas och klara saker som annars varit svåra. Miljön skapar mitt funktionshinder. Men i rätt miljö och med rätt människor kan jag blomstra.

Lön
Jag får något som kallas hab ersättning när jag jobbar. Det är som en sorts lön kan man säja. Det är ca 30kr om dagen i min kommun. Det tycker jag är alldeles för lite. I vissa kommuner får deltagarna ingen lön alls. Det känns fel. Det är ju trots allt ett jobb vi utför. På en av verksamhet jag jobbar på serveras lunch. Den kostar ca 50 kronor, vilket resulterar i att man förlorar pengar på att gå till jobbet. Åker man färdtjänst till och från jobbet förlora man ännu mer pengar. Det känns fel att kanske inte alla har råd att jobba. Dagverksamhet borde vara till för alla som behöver det, inte bara de som har råd. Man kan inte leva på sin hab ersättning därför behöver man få aktivitetsersättning eller någon annan form av bidrag från försäkringskassan för att få in pengar.

Till sist
Om jag kunde vrida tillbaka tiden, skulle jag berätta för min oroliga mamma att daglig verksamhet inte är vad hon tror. Jag skulle säga att på dagverksamhet är det hela tiden deltagaren som är i fokus. Vad deltagaren vill göra och hur arbetets lägg upp beror på personen och deras förutsättningar. Jag skulle säga ”-  Allt blir bra, Jag kommer trivas jättebra.”

/Sofia