Bilden visar ordet SYNTOLKNING mot en svart bakgrund.

Bilden visar ordet SYNTOLKNING mot en svart bakgrund.

Syntolkning handlar om att alla ska känna sig inkluderade och att olika former av underhållning ska vara tillgänglig för alla. Det ger personer med synnedsättning en bättre upplevelse av film och TV, samt gör det möjligt för oss att röra oss självständigt på olika plattformar på internet.

Idag den 12:e mars är det syntolkningens dag, så jag vill ta tillfället i akt och uppmärksamma syntolkningen och hur viktig den är för mig i min vardag. Syntolkning är ett steg mot självständighet för personer med synnedsättning och den borde prioriteras mer än vad den gör idag.

Vad är syntolkning?
Det finns syntolkning både för bilder, filmer, TV-program och olika kulturevenemang. En syntolkning till en bild är en kort beskrivning av bildens innehåll, exempelvis föremål, personer, miljöer samt om det finns någon text på bilden. Syntolkning på film och TV innebär att en person pratar i bakgrunden på filmen. Hen förklarar då vad som händer, vilka personer som är i bild, var de befinner sig och hur de ser ut, saker som man inte kan hänga med på om man inte ser. Syntolkning på kulturevenemang innebär att en syntolk tittar på evenemanget och berättar samtidigt i en mikrofon vad det är som händer på planen/scenen. De synskadade personerna i publiken blir tilldelade varsin liten dosa och tillhörande hörlurar innan evenemangets början, i hörlurarna kan de sedan höra syntolken berätta om vad som sker framför dem.

Syntolkningens betydelse för mig
Syntolkning är väldigt värdefullt för mig. Den gör det möjligt för mig att ta del av bild och film på nästan samma villkor som andra.

När det gäller film och TV så tycker jag att våra största TV-kanaler syntolkar relativt många program. Drömmen är såklart att allt ska vara syntolkat, men vi är i alla fall på väg åt rätt håll. När det gäller mindre TV-kanaler och även biofilmer så finns det betydligt mer att önska. Många TV-kanaler syntolkar inte några program alls och det är flera stora biofilmer jag varit tvungen att stå över, eftersom de inte funnits syntolkade. Det är omöjligt för mig att titta på en film med mycket liv och rörelse utan att filmen är syntolkad. På så sätt är syntolkningen extremt viktig, för att jag också ska kunna ta del av underhållning, trots att jag inte ser.

Syntolkning på kulturevenemang har jag tyvärr bara varit med om ett fåtal gånger. Jag vet inte hur det fungerar på sportevenemang, men jag är en trogen konsertbesökare och där har det ytterst sällan funnits. Jag tycker det är synd, eftersom syntolkning på kulturevenemang är fördelaktigt på flera sätt. Dels får man som synskadad en klarare uppfattning av vad som händer framför en och man får en helhetsbild av evenemanget, vilket man annars har svårt att få om man inte ser. Genom syntolkningen får man också chansen att ta del av hur personerna på scen ser ut, vad de har på sig och hur scenen är dekorerad.

I dagsläget får jag ofta be mina föräldrar om hjälp när jag är inne på exempelvis sociala medier, eftersom det är ytterst få användare som syntolkar sina bilder och videor. Det är väldigt tråkigt, framför allt gällande offentliga personer som har flera tusen följare på sina sociala kanaler. Om man har 100 000 följare på Instagram så kan man nästan räkna ut att någon eller några av dessa har nedsatt syn och därför hade varit hjälpta av syntolkning. Jag förstår att personer som inte känner någon synskadad eller blind inte tänker i de här banorna, men därför behöver vi sprida informationen och öka kunskapen om hur stor skillnad syntolkningen gör. Jag vill kunna skrolla igenom mitt Instagram-flöde själv, utan att behöva ha någon seende som berättar för mig vad det är på bilderna. Nätbaserade tidningar innehåller också mycket bilder som jag anser borde vara syntolkade. Jag blir alltid lika glad när jag klickar mig in på en tidning och upptäcker att bilderna har en bildbeskrivning. Då känner jag mig inkluderad och det visar att tidningen vill vara tillgänglig för så många som möjligt. Tyvärr önskar jag att detta hade hänt betydligt oftare än vad det gör.

Syntolkning är ett steg mot självständighet för personer med synnedsättning. Det gör stor skillnad för oss i vår vardag på nätet, på TV och på olika kulturevenemang, vilket jag tror att de flesta som inte har någon synskadad person i sin närhet inte tänker på. Vi kan alla hjälpas åt att göra våra sociala kanaler mer tillgängliga genom att beskriva våra bilder och videor med en mening eller två. Det skulle göra stor skillnad för mig och många andra. Allt ger ringar på vattnet och alla insatser räknas.

/Emelie