Suicidpreventionsdagen 10 september

Text i bilden: Suicidpreventionsdagen 10 september

Varför finns denna dag?
Suicidpreventionsdagen är till för att sprida kunskap och medvetenhet om det svåra ämnet som är just självmord. Den är också till för att förhoppningsvis upplysa dom som bär på självmordstankar att se att där finns hjälp att få.

Idag vill jag skriva en text specifikt om just detta ämne, självmord. Jag hoppas också på att kunna få slut på missuppfattningar angående självmord och dom som begår det. Detta är ett allvarligt ämne som står mig nära till hjärtat. Därför vill jag förhoppningsvis kunna förklara lite hur någon som är självmordsbenägen kan tänka och känna innan den tar sitt liv.

”Det är själviskt”
Detta påstående är något jag fått höra många tycka om de som begått självmord, eller dom som har självmordstankar. Om där är något som gör mig uppriktigt ledsen så är det just det här påståendet.

Vad man måste försöka förstå
Den som är självmordsbenägen mår allvarligt psykiskt dåligt. Där finns också dom som lidit av psykos innan den tog livet av sig. Och man behöver inte ha en lång historia av psykiskt dåligt mående för att bli självmordsbenägen. Det kan hända saker i livet som får en att tappa allt hopp om en bättre framtid helt enkelt. Man känner sig inte längre värd att leva och väldigt, väldigt ofta är man helt säker på att ens nära och kära skulle ha det mycket bättre utan en.

Man tvekar inte på att dom skulle må bättre och få ett bättre och lättare liv om man inte fanns. Det handlar inte om att man är självisk. Det handlar om att man känner sig som en börda. Och man vill inte att dom man älskar ska behöva bära den bördan längre. Då är det mest logiska svaret för någon som mår så dåligt att den funderar på eller faktiskt tar livet av sig. Har man aldrig mått så dåligt och känt sig så värdelös, hopplös och som ett problem för alla omkring en så är det förståeligt att man inte fattar hur det kan verka logiskt att tänka så. Men att kalla någon som funderar på att ta sitt liv för självisk är det absolut lägsta man kan göra.

Skammen som är kopplad till självmord
Där finns statistiker som visar att det är fler män än kvinnor som tar livet av sig. Det är sorgligt nog så att det är svårare för män att kunna prata om sina känslor än vad det kan vara för oss kvinnor ibland. Är man en man så har samhället satt upp en helt korkad standard av att män ska vara starka och inte visa för mycket känslor. För då är man inte ”manlig”. Och detta leder tyvärr till att många män håller alla sina känslor inombords, pratar inte om det och försöker hantera sin ångest och sina mörka tankar helt själv. Men det slutar aldrig bra.

Till slut klarar man det inte mer, och då kan man ha kommit så långt att man faktiskt tar sitt liv. Allt kunde ha förhindrats om man hade fått prata med någon om vad det är som pågår inuti en. Men känslan av att vara en mes eller överkänslig och ”omanlig” kan vara så djupt rotad att den är för svår att bli av med.

Du är värd att leva
Oavsett kön så är det så viktigt att man tar självmordstankar på allvar. Nämner någon att den har sådana tankar så är det oerhört viktigt att den får prata av sig och berätta hur den känner och inte bli dömd för det. Det bästa man kan göra för någon som är självmordsbenägen är att finnas där. Påminna den om att den inte är en börda och att ens liv är bättre med den personen i det. Att den faktiskt är älskad och behövd.

Som avslutning vill jag påminna er alla om att du är värd att leva. Det är okej att gråta. Det är okej att skrika och det är okej att känna som man känner. Men ge inte upp. Jag kan säga från personlig erfarenhet att det är värt det. Det är värt kampen.

/Rebecca

Telefon nummer till självmordslinjen: 90101

För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska akutmottagning:

Telefon nummer: 1177

BRIS telefon nummer: 116111

Jourhavande medmänniska: 08 7021680