Sommarläsning: Bild Emelie

Jag är oftast inte en person som tycker om att läsa. Jag gör det i stort sätt bara när jag får det som uppgift i skolan, men just på sommaren tycker jag det är så skönt att bara ligga i en solstol och lyssna på ljudböcker. Den här sommaren har jag hittat en bokserie som passar mig som handen i handsken, och jag skulle vilja dela med mig av den till er.

Snabb fakta om serien
Titlar:
”Det lilla bageriet på strandpromenaden”
”Sommar på strandpromenaden”
”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden”

Författare:
Jenny Colgan, Skottland

Genre:
Feel good

Vad handlar serien om?
Bokens huvudkaraktär är Polly, hon är en tjej i 30-årsåldern som driver ett företag inom grafisk design tillsammans med sin pojkvän Chris. Hon bor i Plymouth, och allt är frid och fröjd tills företaget går i konkurs och hon och Chris gör slut. Plötsligt står hon utan varken jobb eller bostad och vet inte vad hon ska göra. Hennes bästa vän Kerensa, som också är en stor karaktär i boken, föreslår att Polly kan bo hos henne, men Polly insisterar på att hitta något eget.

Sagt och gjort så börjar Polly leta efter lägenheter i Plymouth, men hittar absolut ingenting, i alla fall inte i hennes prisklass. Tillslut hittar hon en liten lägenhet på tidvattensön Mount Polbearne, som inte ligger allt för långt ifrån hennes gamla hem där hennes familj och vänner bor. Lägenheten ligger nere på strandpromenaden, men det verkar dessvärre vara det enda positiva med den. Annars är den otroligt gammal och sliten. Den ser inte så mycket ut för världen, men Polly har inte några andra alternativ, så hon och Kerensa åker och tittar på den. När de kommer dit får de en ännu sämre bild av lägenheten än vad de fick via internet. Golvet lutar och där är stora hål i taket. Kerensa, som tillhör överklassen, tycker det är helt förfärligt, men Polly bestämmer sig ändå för att köpa lägenheten. Ingen av hennes vänner hemifrån förstår varför, dels för att lägenheten ser ut som den gör, men också för att Mount Polbearne bara har förbindelser med land när det är ebb, när det är flod blir det en ö, vilket sker två gånger varje dygn.

När Polly först flyttar till ön känner hon sig väldigt ensam, men det dröjer inte länge förrän hon börjar lära känna invånarna. Eftersom hennes lägenhet ligger precis nere vid havet så lär hon snabbt känna männen i fiskeflottan, och eftersom Pollys stora passion är bakning, så börjar hon baka bröd till dem. Hennes lägenhet ligger dessutom ovanpå ett gammalt bageri som inte varit i bruk på väldigt länge, men Polly rustar upp det igen, och snart driver hon sitt eget bageri.

En natt vaknar hon av något konstigt ljud på nedervåningen, och trots att hon blir skrämd av det bestämmer hon sig för att gå ner och undersöka vad det är. Det visar sig vara en liten lunnefågel som råkat komma in i bageriet och skadat sin vinge på vägen. Polly börjar ta hand om det lilla djuret och så småningom får han namnet Neil.

Varför ska man läsa serien?
Om man letar efter en bok med spänning och action, så kan jag säga redan nu att det hittar man inte i den här serien. Däremot om man vill ha en lugnt och behaglig bok att läsa i solstolen, är den här serien helt perfekt.

Miljön är väldigt vacker och man kan riktigt se den framför sig när man läser. Den är väl beskriven och lätt att leva sig in i. Boken har ett väldigt vackert språk, vilket gör att den är otroligt behaglig att läsa. Dessutom är karaktärerna lätta att tycka om, de flesta i alla fall, och framför allt den lilla lunnefågeln. Han ger boken lite humor, och jag tycker det är roligt att han har en så pass stor karaktär i böckerna som han har.

Det enda jag tycker är negativt med den här bokserien är början. För mig tog det några kapitel innan jag kom in i den och började tycka att den var bra, men det är helt klart värt det. Resten är så bra.

/Emelie