Bildbeskrivning: En bild över sjön intill lägergården. På bilden syns även träd runt sjön och en blå himmel.

Förra veckan var jag för sjunde året i rad på SRF´s (Synskadades Riksförbunds) sommarläger på Tvetagården i Södertälje. Det är ett sommarläger för barn och ungdomar mellan 7 och 16 år, plus två dispansår, med olika grader av synnedsättning.

Vad gör man på lägret?
Varje förmiddag har hela lägret gemensam samling, där man sjunger lägersånger och går igenom vad som händer under dagen. Detta är en av mina höjdpunkter under dagen. Det är så mysigt när alla sitter i en stor ring, och oavsett ålder så har man roligt tillsammans.

På kvällarna är det också tradition att de yngre barnen får lyssna på saga som någon av ledarna antingen läser eller hittar på själva, medan tonåringarna får möjlighet att gå på tonårssnack. Vad är då det undrar ni, det kan vara nästan vad som helst. Vi får själva vara med och utforma tonårssnacket såsom vi vill ha det, vilket gör att det ser lite olika ut från år till år. Något som vi dock brukar göra varje år är att sitta och diskutera olika ämnen som vi tycker är viktiga att prata om. Det kan exempelvis vara hur man blir självständig när man har en synnedsättning. Eftersom vi alla är i ungefär samma situation så brukar det bli väldigt givande samtal och man får många bra tips från varandra. Tonårssnacket brukar avslutas med kvällsfika, vilket är väldigt uppskattat!

Tvetagården ligger precis intill en sjö, vilket ger möjligheten att sola och bada så ofta man vill. Lägret hyr dessutom ett antal kanoter, så man har dessutom chansen att paddla kanot.

Det finns även olika pyssel att göra varje dag, exempelvis att måla med olika typer av färg, göra egna namnskyltar till sina dörrar in till rummen, eller trä pärlor. På lägret finns också både brädspel och kortspel, samt olika musikinstrument. Det står bland annat ett piano i samlingsrummet som ligger intill matsalen, så det är alltid någon som spelar när man ska äta, det är så härligt.

Förutom allt roligt som finns att göra på lägergården, så brukar vi också göra några utflykter varje år. Just det här året åkte alla deltagare till Tom Tits, som är ett experimentarium i Södertälje, och på torsdagen åkte de yngre och klättrade klättervägg medan vi äldre åkte vattenskidor. Det var andra året vi gjorde det, och det har varit lika uppskattat båda gångerna. Då åker man iväg en bit från lägergården, vi åker alltså inte i sjön vid lägergården, utan besöker Kringlans vattenskidklubb. Där får alla som vill chansen att prova på vattenskidor, och det ges även möjlighet att åka ring efter båten. Den ser ut ungefär som en stor, rund madrass där man ligger på mage och håller i sig i handtag. Eftersom jag inte kan åka vattenskidor på grund av min balans, så får jag överlåta det till de andra och åka ring istället. Men det är inte fy skam det heller, det kan jag lova!

Varför ska man åka till Tvetagården?
Som sagt så har jag varit på det här lägret i sju år, och jag har varit lika nöjd varje år. Det är inte bara alla aktiviteter som är roliga, alla personer som är på lägret är också så otroligt snälla och trevliga, och man blir som en stor familj när man är där. Nu är jag för gammal för att åka dit igen, vilket känns väldigt tråkigt. Det kommer vara så tomt nästa sommar. Jag fick dock den allra bästa anslutningen på den här lägerhistorian. Sista dagen på lägret fyllde jag 18, vilket vi firade genom att jag, mina kompisar och några ledare tog lägrets kanoter och paddlade över till andra sidan sjön där vi hade födelsedagsfika i grönskan. En bättre födelsedag kunde jag inte fått, och jag är så glad att jag fick fira den på läger tillsammans med mina kompisar.

Sista kvällen hade vi också traditionsenligt ett lägerdisco, samt uppträdanden. Eftersom det var sista gången jag och mitt kompisgäng ”Skåneligan” var där tillsammans, så uppträdde vi med ”Guld och gröna skogar” av Hasse Andersson, vad annars liksom?

Om någon som läser detta är mellan 7 och 16 år och har en synnedsättning, så rekommenderar jag varmt att åka till Tvetagården, du kommer inte ångra dig.

/Emelie