Som synskadad och rullstolsburen har jag genom åren samlat på mig en del knep som gör det enklare för mig i hemmet. Jag har tidigare berättat om vilka olika hjälpmedel jag använder, men små enkla åtgärder i vardagen kan vara lika viktiga.

Tangentbordet
Som synskadad har jag arbetat mycket med tangentbord sedan tidig ålder, eftersom min synnedsättning gör det svårt för mig att skriva på papper. Fingersättningen underlättar för alla, men den är extra viktig när man inte kan titta på tangenterna medan man skriver. Jag fick lära mig den i sexårsåldern, vilket jag är glad över. Barn lär sig snabbt och enda sedan första klass har jag kunnat skriva flytande på tangentbordet utan att titta på det. Något som också underlättar för mig är att jag har satt pluppar på tangenter som jag har svårt att hitta. Det är likadana pluppar som man sätter på insidan av skåpsdörrar för att de inte ska låta så mycket när man stänger dem. Dessa pluppar är bra till mer än vad man tror.

Bild på ett tangentbord

En bild på ett par händer som skriver på ett tangentbord. Det finns plastpluppar på vissa av tangenterna


Olika former och storlekar
Ytterligare ett tips är att köpa produkter med olika form och storlek om det finns möjlighet till det. Jag har en annan form på min tandborste än resten av min familj, för att jag inte ska riskera att ta fel. Detta fungerar också bra när man till exempel ska köpa olika hårvårdsprodukter.

Bild på sprejflaskor

En bild på tre olika sprejflaskor med hårstylingprodukter som står på ett bord. Flaskorna har olika form och storlek. I bakgrunden syns en säng med grått överkast och på sängen sitter en vit nalle.


TV på en arm
En vanlig fördom om personer med synnedsättning är att vi inte tittar på TV, men det stämmer inte, i alla fall inte för mig. Eftersom jag ser väldigt lite behöver jag däremot sitta nära TV:n för att kunna se något. När jag var liten hade jag en liten fåtölj som jag satt i framför vår TV, men desto längre jag blev, desto mindre av TV:n såg mina föräldrar. Tillslut bestämde vi oss för att köpa en egen TV till mig, i några år hade jag en tjock-TV som stod på ett bord bredvid mina föräldrars TV, men sedan fick jag en platt-TV som vi fäste på en arm. Armen gjorde det möjligt för mig att ha TV:n så nära mig som jag behövde, men jag kunde också skjuta in den till väggen när jag inte använde den. Detta system använder jag än idag och jag är så nöjd med det.

Bild på Emelie vid sin TV

En bild på Emelie bakifrån där hon sitter och tittar på Jill Johnson på TV. Hon sitter ungefär fem cm från skärmen.


Gummiband
Ett enkelt tips som jag fick för några år sedan är att man kan sätta gummiband på saker som känns likadana, för att vi synskadade ska kunna känna skillnad på dem. Exempel på sådana saker är mjölk, fil och juice, medicinburkar, kryddburkar samt schampo och balsam.

Bild på ett dukat bord

En bild på ett matbord där en skål med fil och flingor samt ett glas mjölk står framdukat på ett rosa underlägg. På bordet står även ett mjölkpaket och ett filpaket. De har samma form, men filpaketet har ett gummiband runt sig.


Något att hålla mig i
Jag bor i ett hus som inte alls är rullstolsanpassat. Än så länge fungerar det bra, eftersom jag har lite gångförmåga kvar, men det är viktigt att jag alltid har något att hålla mig i. Därför är vårt hus möblerat på ett sätt så att jag har någon möbel att stötta mig på vart jag än går.

Utanför vår ytterdörr har vi en altan och på sommaren står där utemöbler som jag kan hålla mig i. På vintern däremot är altanen tom. När jag gick bättre kunde jag ta mig de tre meterna från altantrappan till ytterdörren utan stöd, men sedan några år tillbaka så går det inte längre. Därför har vi satt en bräda mellan husväggen och trappräcket, så att jag kan hålla i den när jag ska gå däremellan. Brädan sitter fast med krokar, så vi kan ta bort den på sommaren när vi har utemöblerna framme.

Bild på en hand som håller i ett räcke

En bild på ryggen och ena armen på en person som håller i ett träräcke. Framför personen syns en husfasad och en vit ytterdörr.


Var sak på sin plats
Något jag fått höra av mina föräldrar i hela mitt liv är att jag måste lägga saker på samma plats hela tiden. När jag var liten förstod jag inte hur viktigt det var, men nu inser jag hur mycket det underlättar för mig. När man är synskadad har man svårt att leta efter saker, visserligen kan man känna sig fram, men det tar en evinnerlig tid.

Det är extra viktigt för mig att ha ordning på exempelvis mina sminkprodukter, hårband och hårklämmor, eftersom två klämmor kan kännas likadana, men se helt olika ut. I min byrå med kläder måste jag ha ordning, långärmat för sig, kortärmat för sig, linnen för sig, byxor för sig också vidare. Om man ställer skor på platser som de inte brukar stå på så kan det få förödande konsekvenser, ni förstår nog vad jag menar…

Dessa knep hjälper mig mycket i min vardag och jag är alltid öppen för nya tips som kan förenkla min tillvaro.

Bild på en byrålåda med hårband och hårklämmor

En bild på en utdragen byrålåda. I lådan ligger hårklämmor och hårband i olika färger sorterade i små burkar.

 

/Emelie