Så förutom att ha spenderat otroligt mycket tid på Fridasro 4H gården i Eslöv under sommaren, så har jag även välkomnat en ny familjemedlem.

Bild på hundvalpen Simba som ligger i gräset

Bild på hundvalpen Simba som ligger i gräset

Säg hej till Simba, vår nya valp. Den sjuttonde Juni 2020 föddes vår lilla guldklimp och vi har fått äran att vara med på resan sedan han bara var en vecka gammal. Den 12 augusti fick vi hämta hem honom och det var nog den bästa dagen i mitt liv. Idag är han ungefär 12 veckor gammal och han är både det underbaraste som finns, men även det jobbigaste som finns. För som vissa kanske vet, valpar är inte det lättaste att ha och göra med.

– Vad är han för ras och varför valde vi just den rasen?

Simba är en svart, eventuellt tigrerad renrasig Cane Corso. Varför vi valde just rasen Cane Corso är bland annat för att det är en större hundras, vilket är någonting vi personligen föredrar, dom är lugnare i temperamentet men ändå lekfulla. Dom må vara vakthundar i grunden, men jag och min familj personligen tycker att dom fungerar lika bra som familjehund som någonting annat. Rasen Cane Corso är också generellt vacker.

– Är han rumsren? Ska du gå någon kurs? Är han lättlärd? Vad är din plan med honom?

Som sagt är han fortfarande bara en valp och vi tränar honom ännu på att bli rumsren. De första två veckorna så skedde det mer olyckor inomhus både under dagen och under natten, men nu har det börjat bli bättre. Det handlar mestadels om att vi måste vara snabba med att ta ut honom när han har sovit en stund, om vi har busat med honom osv innan han hinner göra någonting inomhus. Nu klarar han sig längre utan att göra något inomhus, klarar sig hela nätter  och han har börjat lära sig att om han ställer sig vid dörren så fattar vi att han vill gå ut. Samt att vi berömmer honom när han gör vad han ska utomhus så han förstår att det är där man ska göra sina behov. Ännu är han inte så van vid att gå på promenader och har inte riktigt fattat att han får göra sina behov på promenader och inte bara i våran trädgård. Men det jobbar vi på.

Tanken är att vi ska gå iallafall en valpkurs med honom, eventuellt mer än en. Men det har vi inte kommit igång med ännu då han inte är så gammal än och jag vill gärna att han ska kunna lite saker – tex att kunna sitta stilla och inte springa iväg – innan vi tar honom till en valpkurs med många andra valpar. Men förhoppningsvis så kan vi komma igång med valpkurser inom dom kommande veckorna då han är relativt lättlärd – kan redan sitt, ligg och vacker tass – och snart fått sina vaccinationer.

Min plan med Simba är att ta han på en eller flera  valpkurser, träna han mycket hemma och i olika miljöer runt omkring oss för att sedan när tiden är inne kunna ha med honom till gymnasiet om jag väljer att gå en linje inriktat på hundar. Vilket är min tanke. Men förutom att göra det jag skrivit ovanför, så är den viktigaste planen att få honom att bli en mysig och härlig familjehund vilket vi är på god väg redan.

/ Linnéa