Det roligaste med påsken är allt pyssel. agg2016
Även om jag är blind så minns jag färger från den tid då jag såg lite. Färgglada fjädrar i påskriset, målade ägg, ritade teckningar av gula kycklingar och utklädda påskkärringar, minns jag.

Vi brukar alltid fira påsk hos min mormor. När jag skriver ”vi” menar jag min mamma, bror och mig själv. Mina föräldrar är nämligen skilda så det är därför inte hela familjen träffas. Min familj firar inte påsk på grund av religion, utan för att det är trevligt att umgås och äta middag. Ja, det blir mycket god mat och oändligt många ägg. Dessa ägg är viktiga vid matbordet. Det här är vår tradition. Vi tar alla upp vars ett färgat ägg. Därefter slår vi med vars en sida på någon annans ägg. Man får bara slå två slag per ägg. Den personen som har ett helt ägg efter denna lek vinner.

Det är egentligen ingen direkt mening med tävlingen för man vinner inget, men det är kul. Såklart blir det ändå någon slags tävling mellan mig och min bror för vi är båda tävlingsmänniskor. En sak som vi brukar göra är att testa vem som kan skala sitt ägg snabbast men finast. Det vill säga att ägget ska vara helt och glansigt när det är färdigskalat för att bli godkänt.

Påskens höjdpunkt brukar vara i köket efter middagen då familjen hjälps åt att diska och torka disken. Vi brukar sjunga och berätta roliga historier samtidigt som vi jobbar i köket. Plötsligt är påskafton över. Det slutar alltid med att mormor skickar med oss en massa mat, när vi ska gå hem, för att det inte får plats i hennes kylskåp.

 

/Glad påsk, Mirjana