Rocka sockorna för att olikheter är bra

Den 21 mars är dagen då många tar på sig omaka strumpor för att belysa att olikheter är bra. Detta evenemang kallas ”rocka sockorna”.

Rocka Sockorna i Sverige
Rocka sockorna kommer från början från USA och infördes i Sverige 2014 av Svenska Downföreningen.
Men evenemanget blev stort först efter att Nathea Anemyr spred budskapet om rocka sockorna på sociala medier. Detta gjorde hon för att hennes syster har Downssyndrom.

Varför ska man rocka sockorna
Att det just är den 21/3 man ska rocka sockorna beror på att om man har downssyndrom så har man 3 stycken exemplar av kromosom 21. Att det just är strumpor man ska ha på sig beror på att två strumpor tillsamman liknar en kromosom.
Att stumparna ska vara olika symboliserar att alla människor är olika och bra som dom är. Olikheter är bra och värda att fira.

Jag rockar
Jag bär omaka strumpor för att visa att jag tycker att alla är lika mycket värda. För vad spelar det för roll om man har någon funktionsvariation, är svart eller vit, lång eller kort? Alla är vi människor som har något att tillföra. Vad vore världen utan färg och variation? Ingen människa är perfekt. Det enda man kan vara säker på är att alla kan, bara förutsättningarna är rätt. För vad som finns i hjärtat är det viktigaste.

Att rocka sockorna är inte bara ett sätt att visa respekt för andra utan också för sig själv. Ett sätt att säga till sig själv och andra ”Du duger som du är. Du Rockar!”

Slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Rocka sockorna!
Fota dina eller kompisens omaka strumpor, lägg upp på Instagram och tagga ditt bidrag med taggen #rockasockfunkar

/Sofia