Bild: Ballong

Bild på en svart ballong.

En rädsla sen barndomen
Som boende i ett av de lite mer polisbevakade områdena i Landskrona får man ibland vara med om saker man aldrig trodde att man skulle få se annars. Det jag såg denna kvällen var inget undantag. 

Som barn var jag alltid rädd för det som var annorlunda och avvikande situationer runt om kring mig. Jag minns hur jag som barn var fullkomligt livrädd för de höga rösterna i omklädningsrummet på badhuset efter simskolans slut.

I det läget kände jag det som att de i rummet skulle göra mig något och jag hamnade genast i ett sådant senario att jag kände mig hotad, faktum var att jag var så rädd att jag alltid var tvungen att hyra ett omklädningsrum där jag var själv, först då kunde jag känna mig riktigt trygg. 

Således har avvikande saker varit jobbiga för mig. En relativt vanlig sak som inte är så avvikande men som dock skrämmer mig till vanvett är ”barn med ballonger.

En märklig sanning
Visst låter det märkligt men det är sant. Jag är inte rädd för själva barnet utan det är barn I kombination med ballong som jag tycker är hemskt obehagligt. Det smäller för mycket och just för att barn inte har riktig koll över situationer utan oftast bara reagerar spontant Och för stunden så vet jag inte när eller hur högt den där ballongen kommer att smälla och det är det som jag tycker är det obehagliga: Att inte kunna räkna ut när de har oförutsedda händelserna ska ske. Det har till och med hänt att människor i min närhet gjort sig lustiga över min stora skräck.

På ett sätt kan jag väl förstå det eftersom det är en ganska ovanlig och man kan tycka ofarlig rädsla men för mig har det alltid varit en big deal. Jag brukar säga lite skämtsamt och med glimten i ögat att om jag får barn ska de inte får vara i närheten av en ballong fast jag gissar att det kommer att bli så ändå eftersom barn älskar ju ballonger och jag kan ju inte vägra dem det nöjet bara för att jag är rädd så det finns väl ett sätt att lösa det på när det problemet/om det dyker upp tänker jag. 

Höga ljud har som ni kanske förstår alltid varit och är fortfarande en väldigt stor rädsla för mig, När jag var barn var jag även rädd för brandbilarna på grund av deras höga ljud också tyckte jag att de var väldigt stora. Nuförtiden är jag tack och lov inte rädd för de utan snarare väldigt tacksam att de finns. Jag fick på väldigt nära håll beskåda deras fantastiska arbete. (Det ska tilläggas att jag aldrig sett en riktigt stor brand innan detta tillfälle.) 

Bilbranden
Som jag skrev i början så bor jag i ett område som är lite mer utsatta och detta var en helt vanlig kväll kring kl 22 och jag pratar med en vän i telefon när jag plötsligt hör världens smäll samtidigt som jag känner hur det skakar i hela marken under mig ner till betongplattan som det nybyggda lägenhetshuset i vilket jag bor i står på.

Ett snabbt förlopp
Först trodde jag att min assistent bara smällde igen dörren hårt men hon kom rusande ut och hade också hört smällen. Det visar sig då att det rakt över min ballkong, står en bil på parkeringen som brinner i kraftiga lågor. Jag får såklart panik i detta läget eftersom jag inte tidigare sett något liknande men vi ringer brandkåren som säger att de ska skicka ut bilar. 

Det hinner gå en stund och i väntan på brandbilarna hinner elden få ännu mer syre och jag ser hur röken som stiger upp mot himlen bara blir mörkare och mörkare och giftigare och giftigare. Det sprakar och smäller och den bil som först använde bara smälter ihop och brinner ner till grunden.  Elden fortsätter att härja och har nu även spridit sig till ytterligare två bilar bredvid den första som brann. Polis och brandkår kommer iallafall till slut fram, spärrar av platsen och när släckningsarbetet väl påbörjas är elden kvävd på några sekunder. Jag stannade ute på balkongen några minuter efter det att elden släcktes för att få lite koll på läget. Man undrade vad det var som utlöst denna händelse men mer fick jag inte veta förens dagen efter. 

Inga människor skadades
Då gick jag in på internet och nästan direkt på aftonbladets sida kunde man läsa att det var bombskyddet som genomsökt platsen och att branden med största sannolikhet var anlagd. Såklart kändes det chockerande och jag var lite skärrad av beskedet att någon faktiskt satt fyr på bilen i syfte att förmodligen skada någon men som tur var så rapporterade de lyckligtvis om att ingen människa kommit till skada vid händelsen.