Vad är PCOS?
Polycistiskt ovarialsyndrom är något som endast kvinnor drabbas av. Det betyder att man har flera blåsor på en eller båda äggstockarna och man har även ofta för mycket testosteron i kroppen. Man kan ha PCOS utan att ha några direkt problem med det men de flesta får dock problem på ett eller annat sätt. Men det finns hjälp att få.

Min erfarenhet
Jag fick veta att jag hade PCOS när jag var 21 eller 22 år gammal. Anledningen till att jag inte fick veta det tidigare var för att jag innan aldrig hade velat eller orkat kolla upp de problem jag hade. Jag har nämligen alltid haft svåra problem när det kommer till ”damveckan” som jag alltid kallat det (syftar alltså på menstruationen). I och med att min damvecka försvann helt från 15-19 års ålder på grund av min ätstörning så blev det inte att jag undersökte något som hade med det att göra. Då var all fokus på att först bli frisk från min ätstörning.

Men när den väl kom tillbaka så började problemen direkt. Jag hade fruktansvärda smärtor varje gång jag skulle få min damvecka och den var väldigt oregelbunden och jag hade smärtor även när jag inte ens hade min damvecka. Jag kunde blöda av och an under en månad och sen gå 6 månader utan att ha någon damvecka överhuvudtaget. Det var under den tiden jag blev tvungen att kolla upp det ordentligt.

Och det var efter första undersökningen väldigt tydligt att detta var PCOS. Eftersom PCOS oftast upptäcks när man försöker bli gravid men inte blir det så var det också en anledning till att jag inte kollade upp det tidigare eftersom jag aldrig har försökt att bli gravid och kommer aldrig göra det heller. Men för dom som försöker att bli gravida och inte blir det beror mycket möjligt på att man sällan eller aldrig har någon ägglossning.

Symtom
Symtomen för PCOS är att man för det första sällan eller aldrig har menstruation. Man kan få ovanligt mycket hår på kroppen så som ibland annat ansiktet. Man har akne och lätt för att gå upp i vikt, likaså har man som sagt svårt att bli gravid. Man kan också känna sig nedstämd och apatisk och hängig. Där finns dom som har PCOS utan att ha några symtom. Symtomen kan också variera. Jag har personligen till exempel ingen hårväxt i varken ansiktet eller på kroppen förutom det normala. Jag har akne i perioder, men definitivt inte svår akne. Jag har lättare för att gå upp i vikt än andra, men har lyckats hålla mig på en vikt som är normal för mig personligen och för min figur och likaså min längd osv.

Det som har varit mest problematiskt för mig har varit att kunna ha regelbunden damvecka och att jag har extrema smärtor rätt ofta, och den smärtan kan i stort sett komma när som helst 24/7. Men det är något jag har varit så illa tvungen att vänja mig vid eftersom Alvedon eller Ipren inte alltid hjälper, inte heller värmekuddar. Det finns också tyvärr en ökad risk för endometricancer. PCOS kan också allvarligt försämra ens psykiska välmående. Organ så som bukspottkörteln, levern och binjuren kan påverkas eller påverka. Stresshormonet kortisol kan också bli förhöjt och det sympatiska nervsystemet kan vara extra aktivt.

Så vad finns det för hjälp att få?
Man kan gå till ungdomsmottagningen om man är inom deras åldersgräns (den varierar från mottagning till mottagning). Vill man ha rådgivning så kan man alltid ringa 1177 där man då kan få hjälp med att hitta vart just du kan söka vård. Det kan också vara bra att boka en tid hos en gynekolog för att kolla upp exakt för det första vad det kan vara och sen också få hjälp att hitta möjlig medicinsk hjälp för det. Jag tar till exempel Diane som är ett p-piller som hjälper mig att kunna få regelbunden damvecka. Smärtan och all värk är tyvärr fortfarande där, men att kunna veta exakt när man ska få sin damvecka underlättar en hel del. Skulle man inte vilja ha just p-piller så finns där några saker man kan göra själv.

Vad kan jag göra själv?
Testosteron påverkar vikten och vikten påverkar testosteron. Testosteronet gör att man får större aptit och sug på allt möjligt, därför är det vanligt att man går upp i vikt. Men det kan räcka med att gå ner några kilo om du är överviktig och vill minska din testosteronhalt. Det gör att ägglossningen blir mer regelbunden eller kommer igång igen. Viktminskning kan också göra att kroppsbehåringen minskar.

Något som kan vara bra att göra är också att förklara för ens nära och kära exakt hur PCOS påverkar just dig (eftersom symtomen kan skifta från person till person) så att dom vet varför man mår som man gör. Skulle det också vara så att man vill ha barn så kan det vara bra att kolla upp vilka alternativ som finns för att hjälpa en med det, det är nämligen inte helt omöjligt att bli gravid bara för att man har PCOS.

Efter något som en gynekologisk undersökning och möjligtvis blodprov för att mäta hormonerna i blodet så är det viktigt att man själv känner att man förstår den informationen man fått så bra som möjligt. Man måste fråga om där är något man är osäker på. Man har också rätten att vilja ha en kvinnlig gynekolog, men det är viktigt att man säger det om det nu skulle vara så att man råkar få en manlig och inte känner sig bekväm med det.

/ Rebecca