Ni lyssnar på Funkar-podden vi är inte våra diagnoser, med Elin bakom mikrofonen

Bokrean 2022 är i full gång mina vänner och vad passar då inte bättre än att i dagens avsnitt prata om just böcker och vad är egentligen skillnaden mellan en talsyntes och en ljudbok. Det ska vi försöka ta reda på så häng med.

INTRO

-Jag lyssnar på ljudböcker varenda kväll.
Det är ett sätt som får mig komma ner i varv. Jag var alltid tvungen att höra på det jag läste. Det tar ju mer energi från mig om jag ska läsa en bok eller om jag ska lyssna på en bok. I skolan och sånt fick man ju också möjligheten till att lyssna på saker och ting. Då var det en talsyntes. Skillnaden är att en talsyntes den ska bara leverera information rakt upp och ner medan en ljudbok, där har ju den som läser möjlighet att förställa röster och allt som. Det är ju liksom en annan inlevelse.

-Min absoluta favorituppläsare är han skådespelaren Tomas Bolme. Jag tycker att han har allt i sin röst. Han har liksom det här, han pratar inte så snabbt utan han pratar i lagom tempo. Han får på något sätt den som läser, i alla fall mig, att fastna i boken. Ibland när han läser så glömmer jag att jag lyssnar man glömmer att, tänker att oj det är en bok jag lyssnar på liksom. Att det är samma som pratar det är också intressant man vänjer sig vid rösten. Ska jag då börja på en ny bok så om min bok som jag håller på med nästan är slut så väljer jag att pausa den mot slutet och sen påbörjar en ny. Och det gör jag för att jag vill att jag vill ha tid på mig att hinna vänja mig vid rösterna. Men det är också så att när man väl har lärt sig om tonläget så vänjer man sig vid tonläget och då blir man liksom inte hjärntrött.

– Det finns såklart de skådespelare som jag inte klarar av att läsa, alltså lyssna på, och en av dem är Torsten Wahlund, han har läst in många ljudböcker. Han är skådis och han pratar så långsamt och han låter så gubbig liksom, alltså inte gubbig men gammal och det är också något som får mig att tappa fotfästet. De blir liksom grötigt i huvudet. Någon gång har det varit någon som har läst talsyntes som också har läst med inlevelse och då blir det ju mycket lättare.

-Även om man lyssnar på något bra så somnar man ju och det är det som är fantastiskt att det är en sån bra avslappning. Och jag tycker också att det är ett fantastiskt hjälpmedel för dem som inte kan, som jag då, när jag var liten, som inte har möjligheten att läsa att det finns valmöjligheter för dem också. Även om jag inte är så där alltså när det kommer till det där att läsa en bok helt. Jag kan lyssna på en bok samtidigt som jag håller boken i handen. Och det brukar jag göra på eftermiddagarna och det är också någonting som jag tyckte var svårt att samtidigt följa med i en bok och lyssna samtidigt. Jag använder ett sinne i taget liksom. För annars blir det för mycket intryck. Detta är i alla fall för mig viktigare än vad man tror med ljud., det kanske inte är så många som tänker på det men det påverkar mer än vad det syns.

– Tack så mycket för att ni har lyssnat idag