Fruktsallad i en påskig skål.

En bild på fruktsallad i en mönstrad skål som står på ett bord med en vit duk. På vardera sidan om skålen står en vit kanin och håller om skålens kant. Den ena är klädd i byxor och tröja, medan den andra har på sig en prickig klänning.

Återigen är det dags att plocka fram ägg, sill, kycklingar påskharar och en massa godis – påsken är här!

Påskens betydelse för mig
Jag och min familj har alltid firat påsk, men framför allt när jag var yngre. Det var alltid lika spännande att få påskägg från familjen, oavsett om det låg godis eller någon liten present i dem. Jag har många härliga minnen från när jag klädde ut mig till påskkäring eller svart katt när vi skulle fira påsk på förskolan och lågstadiet. Jag tyckte det var roligt att klä ut mig, och ännu roligare var det att leka ägglekar ute på skolgården. Med åren har vårt påskfirande trappats ner, men vi tycker fortfarande om att påskpynta, äta påskmat och umgås med nära och kära.

I år blir påsken inte som vanligt, precis som alla högtider det senaste året. Jag håller ändå fast vid att försöka fira påsken så gott det går, trots att man inte kan göra det på det sätt man vill. Jag tycker alltid det är roligt att uppmärksamma speciella dagar, framför allt nu i Coronatider, när många dagar ser likadana ut. Jag ska äta ägg, sill, choklad och fira att våren är på väg.

Roliga fakta om påsken
Här är några roliga fakta om vår fjäderbeklädda högtid som du kanske inte känner till.

  • I Norge äter man fyra apelsiner var under påsken, vilket sammanlagt blir 20 000 000 apelsiner varje påsk.
  • I Danmark har man sedan 1500-talet skickat gækkebreve till familj och vänner under påsken. Det är skojbrev med konstiga meddelanden som ska sätta ens nära och kära på prov.
  • I Sverige äts sex miljoner ägg i timmen under påsken.
  • Solägg är en påsktradition från södra Danmark och innebär att ett kokt ägg konserveras i en saltlag under en veckas tid och äts sedan med senap och chili.
  • Under påskveckan ökar godisförsäljningen i Sverige med ca 50%, jämfört med en vanlig vecka.
  • I fem dagar under påsken stänger norska butiker, denna tid är perfekt för att bege sig till stugan för att åka skidor och läsa deckare. Detta kallas påskekrim och är en viktig period för de norska bokförlagen.
  • Det skiljer 35 dagar mellan den tidigaste och den senaste söndagen som påskdagen kan infalla. Det tidigaste datumet är 22:e mars och det senaste är den 25:e april. Det är alltid söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.
    Källa: https://scandinaviantraveler.com/se/mat-dryck/pasken-i-siffror

 

Ett gott skratt!
Som avslut på den här artikeln vill jag dela med mig av när Johan Glans redogör för påsken och vilken egendomlig högtid det är. Den här helgen blir inte som någon tänkt, men det kan bli bra ändå. Glad Påsk!

https://www.youtube.com/watch?v=9HzRNs2xWBI

/Emelie