Häromdagen hittade jag en ny sak. En väldigt spännande sak enligt mig själv. Något som man kan sätta i vardagsrummet. Jag skulle uttrycka det som att produkten är väldigt lik Apple TV till exempel. Produkten heter SHIELD och kommer ifrån datorföretaget Nvidia.

Vad är Nvidia Shield?
Om någon hade frågat mig vad Shield är, så hade jag svarat; vad du vill att det ska vara. Detta hade jag svarat eftersom du in princip kan göra vad du vill med den; spela på, lyssna på musik, surfa på nätet eller titta på bland annat Netflix, är bara några saker du kan göra med Shield.

Shield är enligt Nvidia själva ett mediacenter och en spelkonsol, tolkar jag det som. Shield har Googles nya operativsystem för tv-apparater, Android TV. Detta gör att du helt enkelt har allt som Android erbjuder på en tv. Google Play också. Du kan alltså ladda hem och köra spel och program från Google Play Store, vilket gör att produkten är väldigt kraftfull. Användargränssnittet är väldigt enkelt att förstå tycker jag, minimalistiskt och enkelt. Inte för mycket saker i vägen.

Shield Hub
Som jag nämnde innan kan du göra produkten till vad du vill att det ska vara, kanske en Tv?Kanske en spelkonsol? Om du är en som jag kallar det ”soff-gamer” är följande information verkligen något för dig. Förutom Androids funktioner har Nvidia också lagt in egna användbara funktioner.

Bland annat har de skapat avdelningen ”Shield Games” som är speciellt avsedda för spelkontrollen. En del av spelen kostar, andra inte men att funktionen ändå finns där tycker jag är ganska grymt, eftersom du inte behöver någon skiva för att spela spel, vilket också är bra efter Nvidias Shield inte har någonstans att sätta in en skiva. En annan funktion är ”Geforce Now”. Tanken bakom denna funktionen tycker jag är ganska häftig. Tanken är att du har din lokala Shield ditt vardagsrum, och så sänder Nvidia spel du valt att spela, ifrån sina servrar. Detta är bara den lättaste förklaringen jag kommer på.

Den sociala skölden
I dagens maskiner finns alltid ett socialt samspel, och Nvidia Shield är självklart inget som helst undantag för detta. Man kan streama direkt, perfekt för gameplays tycker jag. Några Facebook-eller Twitter-appar har jag inte hittat förinstallerat på maskinen men eftersom man har Google Play Store borde det inte heller vara så svårt att installera.

Tillbehör
Med Nvidias Shield får man en spelkontroll med gröna detaljer. Man kan också välja att beställa hem fjärrkontrollen, som är en svart liten kontroll som inte är särskild stor. Jag kan tänka mig att fjärrkontrollen är ganska skön att hålla i, eftersom den är så pass liten som den är. In princip kan du själv välja själv.

Hur ställer sig Nvidias Shield jämfört med Playstation 4 eller Xbox One.
Skölden är ju väldigt kraftfull, med alla sina funktioner. Några som konkurrenterna inte erbjuder, till exempel möjligheten att spela spel som du inte ens har. Tekniska specifikationer har jag ingen info om och kan därför inte jämföra detta. Men jag kan säga att gränssnittet påminner väldigt mycket om Xbox Ones, t.ex blocken. Rent, simpelt och snyggt. Jämfört med Playstation 4 är Nvidias Shield mycket mindre och smalare, detta är den också om man jämför med Xbox One. Att den är så pass liten gör att den säkert smälter väldigt bra i vardagsrummet. Den sägs också vara tystgående.

Nvidia Shield eller AppleTV?
Båda produkter är ganska lika. För mig hade de varit svårt att bestämma mig. AppleTV är ju ett mediacenter, i alla fall den tredje generationens Apple TV. Därav jag svårt att bestämma mig för vilket jag hade valt, men det hade nog slutat med att jag hade valt skölden faktiskt, eftersom den använder Android TV som operativsystem och Android är ju känt för att inte alls vara lika begränsat som Apples produkter. Om man skulle jämföra Nvidia Shield och den nya Apple TV som kommer snart så vet jag inte valt. Apples nya mediecentrum sägs vara mer inriktad för spel, men också TV-tittande. Det är ju redan Nvidia redan från början. Apple har heller inga sociala funktioner såvitt jag vet. Man kan inte streama till exempel gameplay ut till andra på en AppleTV. Vad man egentligen väljer är ju en smaksak. Är man en person som gillar Apple, så är man. Är man en person som föredrar Android, så är man. Apple TV stödjer ju Apples egna funktion kallad AirPlay, som kan streama innehåll från din Iphone, Ipad eller Mac till TV. Jag kan tänka mig att Nvidias Shield stödjer något liknande. Vad man ska välja är helt enkelt en smaksak beroende på vilket du föredrar att ha att ha om du köper en mediacentrum.

Var kan jag köpa Shield?
Shield finns att köpa i de flesta affärer.

Min sammanfattning
Shield är en produkt skapad av datorföretaget Nvidia. Den är ett mediecentrum, liknande AppleTV. Den har många funktioner som andra konkurrenter inte har att erbjuda, till exempel sakerna som nämns under rubriken Shield Hub. Nvidias Shield har Googles operativsystem för TV-apparater installerat, som för övrigt är väldigt snyggt och minimalistiskt, enligt mig. Maskinen är i sitt utseende väldigt liten, lite bredare än en Apple TV, ungefär lika hög. Den är uppenbart mycket mindre än både Xbox One och PS4. Maskinen har inte vad jag har sett mycket sociala funktioner som till exempel Facebook eller Twitter, men detta går ju att lösa genom att ladda ner en webbläsare ifrån Google Play Store. Nvidias Shield klarar av att streama. Produkten har inte mycket tillbehör än så länge, bara en fjärrkontroll. Maskinen är väldigt tystgående jämfört med Xbox One och PS4. Shield finns inte att köpa på många ställen, vad jag vet. Dock på Nvidias hemsida.

Nvidias Shield tycker överlag är en väldigt häftig maskin, som gör att du göra mycket, mycket mer med din tv, eftersom den är fullkomligt fullproppad med funktioner som skiljer sig från mängden. Klart värd att köpa om du kör Android, tycker jag.

Länkar: 

http://shield.nvidia.co.uk/ – Nvidias hemsida om Shield.

https://www.youtube.com/watch?v=SzIR-4kSgrc – Se youtubern Stamsite säga vad han tycker om produkten. (Via detta klipp hittade jag maskinen).

http://www.apple.com/se/tv/ – AppleTVs officiella hemsida.

Tack för mig…

//David