MR Dynamite
Alfred nobel föddes 1833 och han var en svensk uppfinnare och kemist som hör till landets mest berömda genom tidigare och det berodde mycket på att han uppfunnit dynamiten, därför kallades han också för MR Dynamite.
Det hela började med att Alfreds pappa började experimentera med ett nytt och farligt sprängämne för tiden som hette nitroglycerin och Alfred började så småningom hjälpa honom i hans verksamhet.

Nobelpriset för mig
Jag själv brukar tycka att det är väldigt roligt att få reda på vem som tilldelas priset i litteratur, varför just litteraturen är så kul att följa beror till största delen på att jag har ett väldigt stort intresse för litteratur själv, jag gillar att läsa mycket också har jag bäst koll på författarnamn också, ekonomer eller kemister har jag inte så bra koll på. Jag  tycker också att litteraturpriset är kul för att man kanske kan få lite boktips eller hitta en ny genre eller författare att läsa. Jag har dock aldrig blivit färdig till att läsa en bok av en författare som belönats med nobelpriset  vilket jag gärna skulle göra. Jag ska dessutom inte ljuga och säga att jag ibland tänker på hur häftigt det skulle vara att en gång få ett sådant prestigefyllt pris för sitt skrivande. Drömmar ska man ha, och inte bara de som är enkla att nå utan också de som kanske låter lite för osannolika för att kunna  uppnås.

När det gäller nobelfesten och tv-sändningarna så brukar jag faktiskt inte vara sådär väldigt entusiastisk vilket säkert förvånar många då jag gärna skriver om galakvällen på min blogg och så. Jag brukar mest kolla när kungafamiljen anländer, analysera vad de har på sig och fundera över om jag är nöjd över deras klädval och vem av de som klädde sig bäst och därefter brukar en uppdatering på bloggen följa. Jag brukar lyssna på kungssången också och kanske se när en och annan pristagare får sin medalj, alla tal och sådant är inget för mig så jag brukar inte sitta klistrad i många timmar som jag brukar göra i andra sammanhang som involverar kunglig glans. Det tillhör även ovanligheterna att jag tittar på nobelbanketten heller i princip bara kungafamiljens ankomst även till den och därefter brukar tv:n bara vara på i standby-läge så att jag bara precis hör det i bakgrunden och kan gå dit och kolla om jag tycker att något verkar extra intressant.

Selma Lagerlöf, den första kvinnan
Idén till Nobelpriset tillkom och nedtecknades samtidigt som man skrev Alfreds Nobels testamente efter att han själv önskat det och 1901 instiftades priset. På den första banketten deltog 113 män och ingen kvinna men 1909 ändrades det när Selma Lagerlöf blev den första kvinnan att belönas.

Vad jag har hört så var August Strindberg allt annat än glad för att en “sagotant” skulle få priset vilket ledde till Anti Nobelpriset en stiftelse som var emot Selma, där man uppmanade att bojkotta hennes böcker. men Svenska Akademin stod  på sig och så här löd Selmas motivering för nobelpriset i litteratur 1909:

”På grund af den ädla idealitet
den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet
som prägla hennes diktning
Stockholm den 10 december 1909″
Claes Annerstedt

Vill ni veta mer om anti-nobelpriset kan jag tipsa er om en tv-serie “Selma” som gick på SVT 2008, det var där jag först fick lära mig om det.

Efter Selma har flera kvinnor fått Nobelpriset, Marie Curie i Kemi och Alice Munro i litteratur bland andra. Om jag får välja en person som jag mer än gärna skulle sett som pristagare men som tyvärr aldrig hann få det innan sin död så är det utan att tveka Astrid Lindgren.

Jag tycker att det knappast finns en värdigare mottagare för mig liksom för så många andra  är hon en legend! När man var liten så drömde man ju om att träffa Emil, Lotta Madicken och många andra och man läste böckerna om och om igen som godnattsaga och i andra sammanhang så jag tycker det var väldigt synd att det priset aldrig blev hennes men hon fick ju många andra och till och med ett litteraturpris ALMA till  sin ära.

Vinsten
Som vinnare av nobelpriset får man inte bara titeln nobelpristagare utan också en prissumma som idag är 10 miljoner kr (1901 var det 150 782 kr), ett personligt diplom och en medalj.

Kuriosa om nobelpriset:

  • Alfred nobel dog av ett slaganfall den 10 December 1896 i Italien 63 år gammal.
  • Den yngsta nobelpristagaren någonsin var 25 år och vann priset tillsammans med sin pappa 1915 för att de upptäckt röntgenkristallografi.
  • Det finns faktiskt 6 stycken som tackat nej till att mottaga sitt pris.
  • Fyra priser tilldelas i Sverige men fredspriset i Norge därför att när detta bestämdes var Sverige och Norge samma union.
  • 1939 nominerades Adolf Hitler till fredspriset men den nomineringen togs bort efter alla debatter den orsakat. Han nominerades av Erik Brandt för att Erik på så sätt ville reda ut vad som hände i Tyskland. Det var också Erik som sedermera tog bort nomineringen.
  •  Joseph Stalin fick nomineringar till fredspriset två gånger 1945 och 48 för att han bidrog till att andra världskriget.
  • Idag är festen hyllad för sin elegans och det berättas en del roliga anekdoter och pristagare blir ibland berusade.

 Källor:
http://www.st.nu/fakta-nobelpriset
https://alfrednobelfakta.webbstjarnan.nu/nobelpris/
https://www.so-rummet.se/kategorier/alfred-nobel

Bildkälla:
https://alfrednobelfakta.webbstjarnan.nu/nobelpris/

/Elin