Bild: RakningDet är inte så ovanligt att det här med att raka sig, och göra det så det ser bra ut kan vara ett svårt moment.
Rakning är något jag alltid haft extremt svårt med. En del kanske skulle säga att, det är inte är så svårt. Det är bara att starta och dra. Någonting som många inte vet är att jag också har problem med finmotoriken, det vill säga små, nätta rörelser. Jag brukar vanligtvis inte prata om det.

I vanliga fall är finmotoriken inget jag märker så speciellt mycket i vardagen. Förutom när det kommer just till rakningen. Rakningen är något jag, sen jag fick mitt första skäggiga hårstrå, har behövt hjälp med.

Rakningen är något jag känt att jag själv vill kunna klara av, men de fåtal gånger jag försökt själv ser det mer ut som om jag istället för att raka mig med en rakapparat, försökt göra det med ett rivjärn. Efter jag känt mig färdig, eller egentligen känt att de svider som bara den i ansiktet på grund av mina sorgliga försök till rakning, har jag försökt smörja in ansiktet med after-shave. För det ska man ju.

Mina tappra försök att rakas hade nu eskalerat från att vara någon slags upprivande historia, till en hal historia om en man som försökt raka sig på egen hand. Det var ganska tydligt att jag hade  misslyckats totalt eftersom när jag var klar med rakningen, låg på golvet tillsammans med den utspillda after-shaven. Golvet luktade i alla fall mint, och det gjorde jag med.

En ny rakapparat var lösningen
Nuförtiden är det betydligt lättare. I julklapp fick jag en Philips Oneblade som är en en mindre, smidigare modell att hantera än den där andra rakapparaten. Kommer inte ens ihåg vad det var för märke på den. Men det var inte så konstigt egentligen, eftersom det likaväl kunde varit ett rivjärn.

Nu slipper jag dessutom stå i badrummet i timmar, och inte ens bli nöjd när jag tröttnat på att det gör ont. Jag slipper också den där kladdande after-shaven. När jag rakar mig nuförtiden behöver jag inte heller vara rädd för att jag inte kommer se snygg och anständig ut, när jag är färdig.

Bäst av allt är jag klarar det själv, utan hjälp. Tack vare det har jag blivit lite mer självständig.
Nästa man till rakning helt enkelt – och det med glädje.

En rakapparat – mitt nya hjälpmedel
Min nya rakapparat har visat mig att ett hjälpmedel, som är något som kan hjälpa en i vardagen, inte heller behöva kosta skjortan. Man behöver inte heller blanda in arbetsterapeuter för att skaffa ett hjälpmedel om man inte vill. De gäller bara att hitta något som funkar för dig.

En sista fråga…
Var är mitt rivjärn?

/David