Milla som barn sitter vid ett trumset med trumstockar i händerna. Hon bär en vit tröja och ett par gula hörselskydd.

Milla som barn sitter vid ett trumset med trumstockar i händerna. Hon bär en vit tröja och ett par gula hörselskydd.

”Kan Stevie Wonder, Ray Charles och Andrea Bocelli, då kan jag också!” Så sa jag säkert inte när jag började i musikterapi som treåring. Nu däremot…

Jag gick i musikterapi när jag var tre till fem år gammal. När jag var sex år och flyttade till Skåne fick jag dispens, så att jag kunde börja spela piano på kulturskolan, trots att jag var för ung. Jag tog pianolektioner i ungefär åtta år. Jag har också tagit lektioner i solosång, körsång och trummor. Jag spelar lite andra instrument som hobby, till exempel ukulele. Dessutom skriver jag egen musik. Så nördig är jag.

I den här artikeln tänkte jag prata om lite utmaningar jag har som synskadad musiker, och berätta hur jag löser dem.

INSTRUMENT
Ibland frågar folk hur jag klarar av att spela piano när jag är helt blind. Jag har även fått höra: ”Du är så f***ing bra på piano”, från en berusad klasskompis. Jag är väl inte världsbäst, så jag har aldrig riktigt förstått varför folk är så förvånade när jag spelar som en helt normal person. Jag tror inte att det är svårare för en blind att spela piano. Jag känner på tangenterna i stället för att titta på dem. Det tror jag dock att många seende pianister gör, eftersom det krävs lite finmotorik i fingrarna för att spela bra.

Vissa instrument är dock svårare, mest slagverk. Jag har svårt att träffa rätt när jag inte slår med mina händer, utan med en pinne. Då måste jag lita helt på var jag känner att min arm är i luften. Jag minns att jag hade ett instrument som leksak när jag var liten, en rad metallplattor, som jag skulle slå på med en pinne. Jag tror det var någon slags glockenspiel. Hur som helst, jag lyckades alltid slå på skruvarna, så att det inte blev någon ton. Jag tycker inte att det är lika svårt med ett vanligt trumset, eftersom trummorna är stora och lätta att komma åt. Jag tycker inte att du ska undvika slagverk helt, bara för att du har en synskada. Det tar bara längre tid att lära sig, än för seende. Det går. Ge inte upp!

Stränginstrument som gitarr, bas och ukulele är enkla, eftersom mycket sitter i fingrarna, precis som med piano. Vad gäller blåsinstrument, så antar jag att det är precis lika lätt som för seende, men eftersom jag inte spelar blås så vet jag inte.

NOTER
Jag lärde mig inte punktskriftsnoter förrän jag var tonåring, för ”jag kan ju ändå spela in allt jag behöver komma ihåg”. När jag gick i femman började jag på en musikinriktad grundskola, och på högstadiet behövde jag förbereda mig för att fortsätta plugga musik, så då var jag tvungen att lära mig noter. Nu när jag går på ett musikgymnasium måste jag läsa och skriva noter för att klara undervisningen i gehörs- och musiklära (gemu). Jag använder ett notprogram på datorn som heter lime. Där skriver jag noter så att de kommer upp i både punktskrift och vanlig notskrift. Då kan både jag och min lärare läsa vad jag har skrivit.

Ett problem med punktskrift är att jag inte kan läsa samtidigt som jag spelar något instrument, om jag inte läser samtidigt som jag sjunger, eller spelar piano med bara en hand och läser med den andra… Det skulle vara omöjligt med tanke på att punktskrift tar sjukt lång tid att läsa. Nej, jag måste lära mig melodierna utantill. Det kan skapa lite problem då och då. När det gäller till exempel körsång, måste jag komma ihåg melodi och text utantill. Melodi är för mig ganska lätt att minnas, men text kan vara svår att höra när vi går igenom låtar, och om jag glömmer texten är det svårt att hänga med. Min körledare brukar därför skicka ett dokument med text till mig när vi börjar på en ny låt i skolan. Om jag har problem med melodin också, skickar hon en ljudfil där hon sjunger min stämma. Det funkar bra, och jag är glad att jag har hittat en metod för att lösa denna utmaning.

Ett annat sätt att komma ihåg en låt, är att spela in musiken på sin telefon. Visst, ljudfiler tar mycket plats, men hellre det än att jag glömmer vad jag ska spela.

Stevie Wonder, Ray Charles och Andrea Bocelli är exempel på blinda sångare. Det finns också andra musiker med olika diagnoser; Billie Eilish har Tourettes, Eminem har autism och en sångerska jag älskar, Gaelynn Lea, har extrem benskörhet och sitter i rullstol.

Det mesta går, bara en är envis och försöker gång på gång. Ibland krävs kanske kreativa lösningar, som när jag inte lyckas träffa rätt på den där attans triangeln eller när jag glömmer texten på en låt i kören och är den enda närvarande förstasopranen. Det viktigaste är att försöka oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte, och oavsett om din hobby är musik eller något annat. Öva, öva, öva, så löser sig det mesta.

/Milla