I dagens samhälle är mobiltelefonen mer eller mindre en del av mångas vardag. Jag är gravt synskadad och på grund av det får jag ibland frågan hur jag kan använda en mobil. Jag brukar försöka förklara hur det fungerar och berätta att det inte alls är så komplicerat, men i den här filmen ska ni med egna ögon få se hur det går till. Jag och de flesta av mina synskadade kompisar använder iPhone, vilket beror på att Apple har väldigt bra hjälpmedel som finns inbyggda i telefonen. Man behöver alltså inte ladda ner något speciellt program och hjälpmedlen är dessutom lätthanterliga.

Innan ni börjar titta på den här videon vill jag pointera att alla synskadade inte använder sina hjälpmedel i telefonen på samma sätt, det ser olika ut beroende på vad man tycker om och hur mycket synförmåga man har. Jag personligen väljer att varva förstoring och talsyntes, vilket ni får höra mer om i filmen.

Hoppas ni uppskattar den här videon och att ni får en liten inblick i hur det kan vara att använda mobiltelefon som synskadad.

/Emelie