Bild på Jonathan som spelar BoociaMin sport heter Boccia. Jag har utövat det sedan jag började på gymnasiet vilket är ungefär 10 år sedan. På gymnasiet hade jag först en ränna till att börja spela med men nu kastar jag bollen själv och det har jag gjort nu i ungefär 3 års tid. Boccia går till så att den ena spelaren börjar att kasta ut en vit boll sen kastar samma spelare ut en blå boll och där ska han försöka komma så närma den vita bollen som möjligt. Sen kastar den andra spelaren ut en röd boll och om den kommer närmre än vad det blåa bollen gjorde så är det den som har blåa bollars tur igen. Annars fortsätter den som har röda bollar så länge tills den kommit närmast den vita bollen. Varje spelare har 6 bollar vardera per utkast. En match är 4 utkast, det vill säga att man kastar ut vit boll vars 2 gånger. En spelplan är 10 meter lång och 6 meter bred. Varje spelare sitter i en ruta som är 2 gånger 2 meter. Man får inte gå utanför rutan under spelets gång.

Det finns olika klasser beroende på vilket funktionshinder man har. Vissa spelare sitter i rullstol och andra står. Där jag spelar får bara personer med CP- skador delta, den gruppen heter BC1.  Jag tävlar också för en handikappförening som heter Glimten, den finns i Helsingborg. Föreningen är väldigt liten. Det är bara jag och en annan kille som tävlar för föreningen, sen har vi 2 tjejer som är med på träningarna ibland.

Boccia finns med i Paralympics men dock är det väldigt svårt att kvala in för min grupp. Man måste spela i Europa för att få Europalicens men samtidigt måste man redan ha licensen för att spela utomlands vilket låter lite gammaldags. I Sverige spelar vi ett antal större tävlingar. Den största är SM som spelas varje år på varierande ort. I år är SM i Uppsala. Sen finns det tävlingar i Malmö, Göteborg och Linköping som alltid spelas där. Det är alltid samma folk som spelar tävlingar så det blir en härlig gemenskap.

Om någon tror man blir rik på Boccia så är det helt fel. I den föreningen jag spelar i behöver jag inte bekosta hotell, vissa transporter och tävlingsavgiften. Man går inte back som bocciaspelare men man vinner heller inga pengar, inte ens i SM.

/Jonathan