Bild: RebeccaInför denna dag som är ämnad för att lägga fokus på den mentala hälsan har jag valt att skriva om depression, för att det behöver pratas om.

Ingen är immun mot depression
När det talas om just mental hälsa så är depression något som ofta tas upp, vilket är väldigt bra. Det behöver nämligen pratas om. Ibland kan det kännas för vissa utav oss som kämpar med jobbiga känslor som att vissa andra människor är immuna mot depression, som att dom alltid är glada och alltid har det bra. Och visst är det så att alla har det olika bra med olika saker, så som till exempel med sin ekonomi och livssituation. Men inga pengar i världen kan rädda någon från att bli deprimerad.

Ingen status man har, så som i sitt sociala liv eller arbetsliv eller kanske via sociala medier, kan rädda en ifrån att bli deprimerad. Det kan drabba vem som helst när som helst, och det är viktigt att veta om. För när en depression slår till så är det bra att kunna förstå vad det är och att det inte är konstigt, och att det är okej att prata om det.

Olika anledningar
Alla som har gått igenom en djup depression eller som just nu är deprimerad har haft olika upplevelser, erfarenheter och har olika tankar kring ämnet. Det dock är sant att de som har haft eller har en depression mycket möjligt har vissa saker gemensamt. Till exempel så som ångest, oro och vad man kallar för psykisk utmattning. Olika människor hamnar också i depression av olika anledningar. Det kan vara allt ifrån att man förlorat någon nära eller kanske blivit arbetslös eller att en flickvän/pojkvän har gjort slut.

Det kan också komma plötsligt och till synes utan någon riktig orsak. Det finns dock alltid en förklaring till varför man hamnar i en depression, det tar bara olika tid för oss alla att komma på vad som orsakat det för en personligen. Kan också vara något som hänt en för längesen, som man inte tänkt så mycket på som plötsligt ”kommer upp till ytan”,så att säga.

Vad hjälper?
Som sagt innan så gäller det fortfarande olika saker för olika personer, det som hjälper en själv kanske gör det värre för någon annan. Men det som är bevisat att hjälpa många med depression är terapi. För vare sig man vill eller inte så är det så extremt viktigt att prata om hur man känner det, för det är ju inte förs än någon annan vet hur man känner som någon kan hjälpa en. Självklart ska man prata med den/dom nära och kära som man känner sig bekväm med också, men när man hittat en terapeut/psykolog som man trivs med så har ju dom faktiskt kunskap om vilka hjälpmedel som skulle kunna funka just för en själv. Och terapeuter och psykologer har träffat flera hundratals innan som har kämpat med samma sak och har där av en bra aning om vad som kan hjälpa.

Jag lämnar här en länk till 1177´s hemsida för den som vill veta mer om just mental hälsa och vilken hjälp där finns, med mera.

https://www.1177.se/Skane/Tema/Psykisk-halsa/?ar=True

/Rebecca