Bild på en pastarätt

Bilden visar en pastarätt från matkasse, liggandes på en vit tallrik med blå blommor som motiv. 

Sen första dagen som jag flyttade hemifrån så har jag alltid haft svårt med vad jag ska äta. När man väl kommit på ett par maträtter så haft man kört på dessa i flera veckor. Något jag snabbt tröttnade på, men inte såg en lösning på, fram tills jag hittade en matkasse.

Jag har faktiskt en del kognitiva svårigheter…
Jag har på grund av min cp-skada aldrig kunnat laga mat ordentligt. Just av den anledningen att jag förutom svårigheter i benen, som gör det svårt att stå upp för att laga mat i ett trångt kök som jag tyvärr har, också har svårt när det blir för mycket på en gång. Låt oss till exempel säga att jag ska göra makaroner och köttbullar med ketchup som tillbehör. Ett ganska enkelt recept tycker många. En del skulle säga busenkelt till och med. Det är ju bara att steka och koka… Är det svårt? Ja. Förutom mina fysiska svårigheter som att gå som alla andra, så har jag också en del kognitiva svårigheter. Någonting som jag inte delat med mig av så mycket tidigare, då jag allt som oftast bara brukar prata om att jag går mindre bra. Sanningen är att jag även  har en del kognitiva svårigheter och det är inget konstigt. Det ingick i min cerebral pares Kognitiva svårigheter kan vara svårigheter att komma ihåg saker eller att man ibland behöver dela upp ett moment i flera steg, eller varför inte att man kanske bara kan göra en sak i taget?

Lättare i köket
Att jag har kognitiva svårigheter blir även extra tydligt för mig de få gånger jag är i köket. För mig är det inte bara att koka spaghetti, steka ett par köttbullar och svänga ihop en tomatsås om man nu vill det.  För mig är mer än så, och mycket mer att hålla koll på vid spisen. Det är spaghettin som ska in i det saltade vattnet, som jag inte heller får glömma.Samtidigt så ska köttbullarna stekas på samma gång och jag får heller inte glömma smöret i stekpannan innan dess. Sen ska pastan inte koka över och köttbullarna ska inte brännas vid. Jag vill ju inte äta bränd mat. Det vill nog ingen göra. Det är inte gott. Då jag på grund av mina svårigheter inte kan laga mat själv och snabbt tröttnade på att äta ungefär samma sak hela tiden så bestämde jag mig för att testa en matkasse. Sagt och gjort så beställde jag hem en, med en rabatt kod så att jag fick de fyra första påsarna gratis.

Matkasse – vad tycker jag?
Det har nu gått ett par veckor sedan jag beställde min första matpåse, och den har kommit löpande sedan första påsen. Jag måste säga att det är så himla skönt att ens slippa fundera på maten, förutom frukosten såklart. Med matkassen så har jag allt i en app, precis som allt annat. I appen kan jag välja precis vilken mat jag vill ha, jag får till och med en notis i mobilen om jag inte kollat vilken mat som kommer finnas i nästa matkasse. Jag kan även pausa matkassen en eller flera veckor, eller ändra dagar som den kommer, på en eller flera kommande påsar.

Mat väljer sin mat och sen så får man den hem med ett ombud som företaget har, som kör ut den till dig. Så kan jag tänka mig att de flesta matkassar fungerar. Just med den matkassen som jag har så får man allt i en låda, som är precis lagom för att få plats med all mat. I lådan så får jag även flera olika påsar, en till varje maträtt, som dessutom är färgkodad. Till dessa får man även kylpåse, där alla kylvaror för alla maträtter ligger. Sist men inte minst, om inte annat förmodligen viktigast är receptkorten, som också de är färgkodade. Färgkodningen gör det väldigt enkelt att veta vilken påse som hör till vilket recept. Grön påse med mat ska paras ihop med det gröna receptkortet. Det kan inte bli enklare tycker jag.

Mycket lättare för alla!
Att man får receptkort är också väldigt smidigt, eftersom det säkert kommer komma en dag då jag inte vill ha matpåse längre, men då har jag receptkorten kvar. De är väldigt lätta att följa också. Steg för steg, precis det som underlättar för mig. För en gång skull är det kul att vara med och laga mat tillsammans med personalen igen. Personalen är dessutom också väldigt nöjda verkar det som. Jag får en stor variation på maten, får lagom stora portioner, och det blir jättegott.

Helt ärligt så skulle jag rekommendera matkasse till varenda en som läser detta, som vill göra mat mycket enklare.

/David