Bild: AliceJag har hemtjänst ungefär 3 gånger/dag. Det kommer olika personer och hjälper mig med allt jag inte kan, t ex att klä på mig. Oftast ungefär samma tider men det är inte så flexibelt.

Hemtjänst går under en lag som kallas SOL men det finns också en annan som på sitt vis är lite friare, LSS.

Personlig assistans, bland annat, går under LSS. För den som har personlig assistans är det oftast mer självvalt än med t ex hemtjänst. Man väljer själv personer som kan passa ens behov och önskningar. Tider är mer anpassade och en slipper att personen är stressad eftersom den ska vidare till nästa kund. Chansen att en får gjort det en vill under dagen är lättare med assistans om en inte kan göra det själv – t ex att få städat eller tvättat.

Som läget är nu är inte LSS och assistans så som det faktiskt borde vara. Personerna med störst hjälpbehov står utan assistans, får nerdragen tid etc. Det handlar i många fall om att bara överleva – inte leva.

Det är helt galet att man inte ska kunna få den hjälp man egentligen behöver. Att man får antingen eller. För att visa att det här går utför är vi tvungna att manifestera.

Jag var både 2016 och 2017 med och planerade vår manifestation här i Kristianstad. Vi började i början av november med grunderna och med tiden har vi haft kontakt med varandra i gruppen. Det har varit allt från att kontakta media, köpa grejer, sätta upp information osv. Kul, men så klart hemskt att vi ska behöva göra detta.

2017 gick vi i tåg från ett torg till ett annat och på plats hade vi många bra talare.

Vi får väl se om vi behöver kämpa lika hårt nästa år.

/Alice