Illustration av RebeccaDen allmänna synen på lycka i vuxenlivet
Vad är den allmänna synen på vad lycka i vuxenlivet är? Det flesta kanske skulle säga att dom skulle bli lyckliga om dom vann på lotto så dom kunde köpa sig en resa världen runt, eller de där dröm huset och dröm bilen. Andra kanske skulle säga att dom skulle vara lyckliga om dom bara såg ut på ett visst sätt, hade ett visst jobb eller om dom kunde vara som kändisar och få allt i ett så att säga. Någon kanske skulle säga att ”om alla bara tyckte som mig när det kommer till detta, då skulle jag vara lycklig”. Vad ”detta” i det här exemplet är, kan vara vad som helst. Men verkligheten funkar ju inte alltid så. Det är absolut inget fel med att drömma, men när drömmen är overklig så leder det bara till besvikelse.

Att vara okej med hur det är
Man är sällan nöjd med det man har. Jag har dock en teori om att människor som har diagnoser, handikapp eller funktionshinder av något slag får lära sig vare sig man vill eller inte att vara okej med hur ens situation ser ut. Man bildar tidigt en realistisk förväntning av livet på vad som är möjligt och vad som inte är det. Självklart slutar man aldrig drömma, och man ska definitivt inte tro att bara för att man har svårigheter som påverkar ens vardagliga liv så kan man inte göra någonting som man skulle vilja göra, för så är det inte. Man hittar bara andra sätt att ta sig dit, och visst är det aldrig den lätta vägen man får ta när man kämpar dagligen med olika saker. Men man är inte dömd att för evigt vara olycklig, man måste bara vara realistisk.

Att göra det bästa av situationen
Det är en konst att kunna lära sig att vara nöjd med det man har och att lära sig att se det positiva ur det negativa. Jag tror, personligen, att om man lär sig dessa två egenskaper så kan man få ett lyckligt liv. Inte att man är över lycklig och glad varenda dag, för det är definitivt inte realistiskt. Ingen är glad 24/7 och det är okej att bli frustrerad, arg och ledsen över de svårigheter man har och som man kämpar med varje dag. Men att för det mesta kanske vara rätt okej med den man är, hur man ser ut och med det man har samt med det man kan göra, ger en nog ett lyckligare liv.

Till alla dom som kämpar
Alla dom som har olika svårigheter förtjänar så mycket respekt. Om en människa som aldrig haft någon som helst erfarenhet med till exempel psykisk ohälsa, fysisk ohälsa eller som alltid klara sig själv helt plötsligt skulle få en hjärnskada eller bli handikappad, beroende av någon annans hjälp eller liknande så tror jag att många skulle överväga att ge upp totalt. Men dom som har vant sig vid sina svårigheter och begränsningar har byggt upp fantastiska egenskaper såsom förståelse för andra i samma situation, envishet och en glädje trots prövningar och motstånd i livet, vilket verkligen är berömvärt.

Som avslutning..
Innan denna text avslutas så ska du som läsare få en uppgift. Fundera på vad som gör dig lycklig och försök få in den saken i din vardag. Att få tid för sig själv eller att göra det som ger en extra glädje är väldigt viktigt för ens mående. Så har man till exempel ett veckoschema så försök få in den saken där. Och tänk ut vilka mål eller drömmar du skulle vilja nå och kanske kan man börja planera redan nu hur man ska ta sig dit.

Lycka till! / Rebecca