london4

I en stad där det finns så många platser att vara på är det lätt att man stressar från plats till plats, men i London är även transportsträckorna värdefulla. Tunnelbanan är det snabbaste sättet att ta sig fram, men man missar så mycket av staden! Se till att åka buss åtminstone en gång, och försök få en plats på andra våningen av dubbeldäckarna!

Promenader är också ett underbart sätt att se mer av London. Ge dig själv lite mer tid och gå mellan målen, eller låt promenaden bli målet. Gå genom någon av stadens många parker, eller gå en strandpromenad längs Themsen. Varför inte gå över London Bridge, följa floden till Millennium Bridge och få en titt på Shakespeare’s Globe?

För den som är intresserad finns det många företag som ordnar guidade turer av staden, där man får höra någon berätta historier och intressanta fakta om platserna man går förbi. Många av dessa turer har särskilda teman, till exempel Harry Potter, Sherlock Holmes, Jack the Ripper eller en vanlig hederlig spökrunda. Tveka inte att be turguiden ha på sig din medhavda hörselteknik, det är sällan några problem! Guiden borde nästan bli smickrad över att du är så intresserad av vad hen har att säga att du har med dig egna mikrofoner.

Slutligen vill jag dela med mig av några praktiska tips inför resan:

Se till att förbereda dig innan du åker, bestäm vad du vill hinna göra men planera inte in för mycket. En stor del av charmen är att hinna gå runt fritt och bara titta.

Skaffa dig två kartor: en över staden och en över tunnelbanan. Stadskartan bör visa alla tunnelbanestationer så du vet hur du kan ta dig till och från de olika platserna. Kartan över tunnelbanan är till stor hjälp för att effektivt byta linjer och ta dig till målet så smidigt som möjligt.

Och på tal om tunnelbana, skaffa dig ett Oyster-card så fort du kommer dit. Det är billigare än att köpa enskilda biljetter för varje resa och det gäller för all kollektivtrafik, buss såväl som tunnelbana.

Jag hoppas de här artiklarna inspirerar dig till att åka till London år 2015! När du är där, glöm inte att ta en obligatorisk selfie framför en röd telefonkiosk!

london-selfie

/Ida

London nästa! – del 1 av 4
London nästa! – del 2 av 4
London nästa! – del 3 av 4