london2

Det finns otaliga olika sätt att upptäcka London:
se alla de kända sevärdheterna, besök museum, följ shoppinggatorna, utforska en stadsdel per dag – allt är upp till dig.

För att få ut så mycket som möjligt av din resa är det bäst att göra lite research hemma och planera vad du vill hinna med. Vad är viktigast för dig?

Under mina resor har jag oftast valt att spendera en dag eller några timmar i en viss stadsdel, och under andra dagar gjort utflykter till specifika platser. När det kommer till stadsdelar har jag personligen två stora favoriter: Covent Garden och Camden Town.

Covent Garden är ett utmärkt shoppingområde, med affärer som Urban Outfitters, Dr. Martens, Disney och Forbidden Planet. Den sistnämnda är en affär som säljer böcker, seriealbum, fandom merchandise, spel och diverse annat. Vad sägs om en miniatyrversion av Järntronen från En saga om is och eld?

I Covent Garden finner du också Neal’s Yard, ett litet undangömt torg målat i glada färger. Där ligger diverse små butiker, bland annat en frisörsalong och en affär som säljer organiska hudvårdsprodukter.

Befinner man sig i området får man inte glömma att kika in på Covent Garden Market, en marknad som har öppet varje dag och bland annat säljer hantverk.

Kvällstid kan man passa på att se en av de många musikaler som visas här.
Jag såg Matilda, som var fantastiskt bra! Enda nackdelen var att det var svårt att höra, då den specialutrustning jag som hörselskadad fick låna inte fungerade som det skulle. Förhoppningsvis var det bara den det var fel på, så att det funkar för någon annan nästa gång.

Camden Town gillar jag främst för sina marknader, men där finns såklart mycket annat också. Camden Market är en av de största marknaderna jag har varit på. Den sträcker sig längs hela huvudgatan och här är det folktätt med både turister och Londonbor. Olika saker säljs beroende på var längs gatan man är, och bakom marknadsstånden finns en myriad av unika små affärer. Om man går längs huvudgatan en bit och sen in till vänster övergår Camden Market till Stables Market, en marknad inrättad i ett gammalt stall. Och det är inget litet stall! I varje spilta eller box säljs varor, nästan som egna små affärer.

En annan marknad värd ett besök är Borough Market, som ligger nära Tower Bridge. Där säljs mat: råvaror, ost, gourmet-snabbmat, godis, med mera. Dessutom är marknadshallen väldigt fin, grönmålad med högt i tak.

Är det shopping man är intresserad av så är Oxford Street med intilliggande gator det huvudsakliga shoppingområdet. Där finns bland annat två Primark och diverse olika märkesaffärer. Passa på att kika in på varuhuset Liberty!

Nu sisådär tusen ord senare har jag fortfarande inte sagt allt jag har att säga om London. För att läsa om restauranger och promenader, kolla de andra delarna av artikelserien!

London nästa! – del 1 av 4
London nästa! – del 3 av 4
London nästa! – del 4 av 4

/Ida