london1

”Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford.” 
Samuel Johnson, författare

Det sägs att London har allt, som i citatet från 1777 av författaren Samuel Johnson. London är en av mina absoluta favoritstäder och förra året hade jag lyckan att få åka dit två gånger. Det finns så mycket att göra i London att det inte hinns med på en resa, eller två, eller tio. Varje gång jag är där hittar jag nya saker jag vill göra, nya platser jag vill utforska eller ställen jag vill återvända till. Jag hoppas nu kunna inspirera er läsare att resa någonstans detta året, vare sig det är till London eller någon annanstans.

Mitt allra första London-besök spenderades på Naturhistoriska muséet med sin rörliga modell av en Tyrannosaurus Rex – i verklig storlek! Det var resans absoluta höjdpunkt för mitt barnajag och jag skulle verkligen rekommendera en heldag på muséet.

Nu är det annat som lockar mig: sevärdheterna, de vackra husen, marknaderna och shoppingen. Under mitt besök i våras planerade jag in en riktig turist-dag för att få mer tid att strosa lugnt de andra dagarna. Jag besökte London Eye, London Dungeons och Madame Tussaud’s vaxkabinett på samma dag, vilket blev en hel del men fullt möjligt att hinna.

Just London Dungeons är en av mina personliga favoriter, men ta er i akt – det är inte för de lättskrämda! Det ligger precis nedanför London Eye och är lite som spökhuset på tivoli fast större och mer historiskt korrekt. Man får en tur genom Londons blodiga historia och stöter på personer som Jack the Ripper och Sweeney Todd.

En välkänd sevärdhet som figurerar på många bilder är klockan Big Ben och Houses of Parliament, men lika vanligt är det inte att faktiskt gå in i byggnaden och titta. Jag kan varmt rekommendera att gå en tur med audioguide och lyssna på de fascinerande historierna bakom både byggnaden och politiken som ägt rum där. Visste ni till exempel att det är olagligt att dö inuti Houses of Parliament?

Det gäller att boka sitt besök i förväg för att komma in och lyssna på en Audio Tour – en guidad tur som man får genom en inspelning som man lyssnar på i hörlurar. Hörlurarna går att byta ut till sina egna om man hör bättre med exempelvis en t-slinga runt halsen. Turen går också att få på teckenspråk, men tyvärr bara på brittiskt teckenspråk än så länge.

Vid Houses of Parliament finns den världskända Big Ben, men som Londonborna gärna påpekar är det bara själva klockan som heter Big Ben. Tornet heter Elizabeth Tower sedan det döptes om år 2012 – tidigare hade tornet det kreativa namnet ”the Clocktower”. I audioguiden finns en lustig historia om när Big Ben var ny och skulle hängas upp i tornet för första gången, missa inte det!

Den som är det minsta intresserad av böcker borde spendera några timmar på the British Library, där tiden alltid flyger iväg för mig. Där finns ofta en tillfällig utställning – sist jag var där handlade det om gotisk litteratur – och en permanent utställning som visar upp gamla texter. Där finns till exempel ett exemplar av Gutenbergs bibel och handskrivna brev från Jane Austen.

För filmfantasten rekommenderas ett besök på BFI IMAX, biografen med Storbritanniens största filmduk!

London är så mycket mer än bara kända byggnader och sevärdheter.
Läs mer om bland annat shopping och restauranger i resterande delar av denna artikelserie.
London nästa! – del 2 av 4
London nästa! – del 3 av 4
London nästa! – del 4 av 4

 

/Ida