alice-selfyUnder gymnasiet funderade jag mycket på tiden efter. Skulle jag söka jobb, eller kanske leta praktikplats? Kanske plugga på exempelvis folkhögskola? Frågorna var många. Jag hoppas att kunna ge inspiration till dig som funderar på vad du ska göra efter gymnasiet. Kanske får du även svar på någon fråga du har.

Jag kom i kontakt med handläggare på Arbetsförmedlingen tidigt. När jag pluggade på gymnasiet hade vi möten där studie -och yrkesvägledare var med utöver Arbetsförmedlingen. Min första sysselsättning blev ett projekt kallat SIA-projektet, via Furuboda arbetsmarknad. Där fick jag hjälp av en handledare att söka praktikplatser, men det gav tyvärr inget resultat.

Testat flera olika arbetsplatser
Månaderna gick och mitt i allt fick jag ta en paus. Efter ytterligare ett par månader var jag tillbaka och snart fick jag ett tips om en möjlig arbetsträningsplats på Arbetskraft Syd, ett ställe inom media. Där var jag två omgångar under olika år.

Efter min första period på Arbetskraft Syd, fick jag en praktikplats på ett sanerings- och byggföretag. Jag skulle bli anställd, men det blev inte så på grund av personliga skäl.

Det senaste stället jag arbetstränat var på Samhall där jag fick göra olika paketeringsjobb. I mars är det dags för arbetsträning på Kristianstad Lego där det kommer att bli liknande uppgifter som på Samhall.

När jag ser tillbaka såhär i efterhand kan jag känna att det är bra att jag fick vara på så många olika ställen. Platserna har varit lite av varje och det ena var inte det andra likt. Det är svårt att säga vad jag tyckte var roligast eller bäst eftersom det är så mycket att välja av, men jag skulle säga att uppgifterna på Samhall varit bäst anpassade hittills.

Viktigt med en anpassad arbetsplats
För mig är det viktigt att platsen jag är på är anpassad. En självklarhet är att det inte fungerar med trappor på grund av min rullstol, men det behöver också vara anpassat för mina kognitiva svårigheter. Jag har till exempel svårt för att göra många saker på en gång eller ta initiativ till att veta VAD som ska göras.

Platsen jag är på måste nödvändigtvis inte vara ett betalt jobb. Det går för egen del bra även med praktikplats, men det skulle vara kul att kunna säga att en har ett jobb och jag skulle känna mig som en i normen. 

Läskigt med den hårda arbetsmarknaden
Sofia är skribent i Funkarredaktionen. Hon har bland annat Aspergers syndrom och ADHD.  Så här tänker Sofia om sina förutsättningar på arbetsmarknaden.

Vad innebär ett jobb för dig?
Det är att ha något att göra på dagarna. Att ha en sysselsättning.

Vill du ha ett jobb, eller ”räcker” det med praktikplats?
Det går bra med praktik. Arbetsmarknaden kräver för mycket av mig som individ.

Hur har du gått till väga från skolan till nu?
Jag hoppade över gymnasiet och började direkt på folkhögskola. Läser konst.

Vad har varit bra eller dåligt under din resa från skolan till nu?
Det är bra att jag fått göra det jag tycker om. Ska jag säga något dåligt är det dock att jag saknar gymnasiekompetens – det blir svårt att söka jobb.

Har du något tips till någon som ska söka jobb?
Ta kontakt med Arbetsförmedlingen. Är daglig verksamhet ett alternativ är det bra att ta kontakt med handläggare på LSS.

Drömmar?
Jobba med något jag klarar av så jag inte blir så trött. Eventuellt jobba med hundar eller konst.

Behövs anpassningar? Finns det fördelar och nackdelar med funktionsnedsättningen?
En nackdel för mig är att jag inte orkar med många människor på samma plats, det måste på så vis vara anpassat. En fördel med en diagnos är att vi får mer hjälp till att få ett anpassat jobb.

– Det är svårt att få jobb eftersom det är hård arbetsmarknad. Svårt att få det en klarar av. Det känns läskigt att komma in i arbetsmarknaden, avslutar Sofia.