Min första konsertupplevelse var när jag såg Lisa Nilsson på Helsingborgs konserthus i februari 2016. Det var en otroligt stark upplevelse för mig, att få komma så nära en artist som jag lyssnat på i mina hörlurar så många gånger och att få känna musiken i hela kroppen. Den konserten har genom åren följts av många fler och jag har insett att för mig är livemusik en form av terapi.

Bild: Jill Jonsson

Jill Johnson @ Kulturbolaget i Malmö, 8 mars 2019

Ren och skär glädje
Att gå på konsert är något av det roligaste jag vet. Jag är som bekant musikälskare och jag tycker inte det finns något bättre sätt att uppleva musik på än via en livescen. Det är en otroligt häftig känsla när musiken dunkar i hela kroppen och det inte finns något annat som är viktigt just där och då. Atmosfären i en konsertlokal är helt magisk, alla är på gott humör och är där för att man har ett gemensamt intresse i artisten/bandet man lyssnar på, vilket gör att i alla fall jag inte kan låta bli att ryckas med. När jag går på konsert kan jag glömma allt annat och jag kan bara njuta av stunden. Mina handikapp har ingen betydelse när jag går på konsert, musik är något jag kan ta del av på samma sätt som alla andra, vilket gör att konserthusen blir en slags fristad för mig.

Hur går jag på konsert?
Rent praktiskt ser det lite olika ut från gång till gång när jag går på konsert. De flesta stora konsertlokaler jag varit i, och även många festivaler, har specifika rullstolsplatser utmarkerade. I konserthusen brukar de helt enkelt ta bort vissa stolar för att man ska kunna sitta där med rullstol, medan på festivaler brukar de bygga upp rullstolsramper för att vi ska komma upp lite och få chansen att se någonting bland alla människor. Gemensamt för dessa rullstolsplatser är dock att de flesta är placerade långt från scenen. Eftersom jag är gravt synskadad vill jag sitta så nära scenen som möjligt för att kunna få en skymt av vad som sker. Därför brukar jag välja att sitta på en ”vanlig” plats i den mån det går. Förutom att jag vill se vad som händer på scenen så tycker jag också det är en annan stämning när man sitter långt fram. Jag är därför så tacksam över att jag har lite gångförmåga, så jag kan förflytta mig dit jag vill sitta.

Alla har vi olika saker vi mår bra av och för mig är en av dessa saker att gå på konsert. Det gör mig på gott humör och fyller mig med något jag älskar, nämligen musik. Jag vill rekommendera alla som har möjlighet att gå på konsert att göra det, det är helt underbart.

/Emelie