Jag fick äran att intervjua Therese Nilsson, ordförande i FUB mellanskåne. Hon vann årets ungdomspris i kultur och idrott för sitt engagemang för allas rätt i samhället och så här gick intervjun!

Bild: Therese Nilsson

Bild: Therese Nilsson

Vem är Therese Nilsson?

– Jag är 24 (snart 25 år gammal), jobbar som personlig assistent åt två tjejer. Jag läser dessutom socialpedagogiskt arbete inom funktionshinderområdet vid Malmö Universitet. På den lilla fritid jag har är jag gärna hemma med mina djur eller spenderar tiden med pojkvän, vänner och familj.

Du är ordförande för FUB, vad är det för något? Och vad jobbar ni med inom FUB?  Och på vilket sätt är du och FUB mellanskåne engagerade på riksnivå?
– Fub är en intresseorganisation för personer med utvecklingsstörning / intellektuell funktionsnedsättning. Vi jobbar för att alla i samhället ska ha samma rättigheter  alltså rätt till samma saker.)

Riksförbundet är uppdelat i olika nivåer som bygger på lokalföreningar & länsförbund. FUB Mellanskåne är en del av Riksförbundet FUB. På Riksförbundets stämma väljs ledamöter som ska sitta i förbundsstyrelsen och det är så jag är vald.

Du fick årets ungdomspris i kultur och idrott för ditt engagemang för allas rätt i samhället, vad gör du för att alla ska ha lika rätt i samhället?
– Jag personligen försöker få allas rätt i samhället genom att lyfta problem och orättvisor med lokala politiker och/eller att öka tillgänglighet på offentliga platser.

Vad har ni för aktiviteter?
– Just nu i Corona tider har vi inga aktiviteter men annars är de flesta av våra aktiviteter i form av danser. Där en live musikant spelar & våra medlemmar dansar. Vi brukar också göra olika resor till såsom Skånes djurpark & lekens dag (som Furuboda anordnar)

Sist men inte minst, vad är det som driver dig till att göra det du gör?
I grunden är det min lillasyster som driver mig till att göra det jag gör. Hon föddes med en funktionsnedsättning för 23 år sen (cirka). Nu på senare har det blivit hela min livsstil när man ser hur samhället behandlar personer med funktionsnedsättning och dess anhöriga.

Jag vill tacka Therese Nilsson som ställde upp på denna Intervjun och tog sin tid att svara på mina frågor. 

/Linnéa