Bild på en laptop

Bild på en laptop.
En bild på baksidan på en laptop med ett par händer som skriver på tangenterna. I bakgrunden syns grönskande natur.

Att lära känna och ta till sig ett nytt hjälpmedel kan vara både svårt och ta tid, framför allt om man själv inte känner något behov av det. Trots svårigheterna blir det oftast bättre än man tror – så var det när jag började lära mig talsyntes till min dator.

Vad är talsyntes?
Talsyntes är något man som gravt synskadad eller blind kan få stor hjälp av vid användande av till exempel mobil, surfplatta eller dator. En talsyntes läser upp vad som står på skärmen, så att vi som inte ser kan ta del av det på samma sätt som seende personer. Olika talsynteser fungerar på lite olika sätt, men de är uppbyggda kring olika
kortkommandon som hjälper oss synskadade att orientera oss på skärmen. Den talsyntes jag börjat använda till min dator heter JAWS och när jag tar hjälp av den så använder jag inte datormusen, utan enbart tangentbordet. Det är många kommandon man ska lära sig för att kunna använda hjälpmedlet flytande, men när man gjort det så är det till mycket stor hjälp. Anledningen till att man utgår från tangentbordet är att man inte behöver någon syn för att hantera det. Om man ska använda en datormus behöver man kunna se skärmen för att förflytta muspekaren mellan de olika knapparna, vilket inte fungerar om man har begränsad syn. Om jag ska spara ett dokument i Word trycker jag på F12, om jag vill öppna ett nytt dokument trycker jag på Ctrl+N och när jag vill stänga dokumentet trycker jag på Alt+F4, för att nämna några av de kortkommandon jag använder mig av.

Från förstoring till talsyntes
För flera år sedan pratade min dåvarande synpedagog med mig om att det skulle vara bra om jag lärde mig en talsyntes till min dator. Hon tyckte min syn var så pass dålig att jag skulle bli hjälpt av det och hon påpekade vikten av att jag ransonerade min energi så bra som möjligt och inte ansträngde mina ögon mer än nödvändigt. Jag fick prova använda talsyntesen vid ett besök på hjälpmedelscentralen, men efter det tog jag aldrig tag i att lära mig den ordentligt. Jag själv kände inget behov av den och dessutom hade jag så mycket jobb i skolan att jag inte hade tid att lära mig den. Jag fortsatte istället använda mig av enbart förstoring, och jag tyckte det fungerade bra.

När jag tog studenten bestämde jag mig däremot för att försöka få mer kunskap inom talsyntesen. Jag visste att det skulle vara svårt och ta tid, men när jag inte längre hade någon skola att gå till varje dag så hade jag både tid och energi för det. Under hösten jobbade jag på bra med JAWS och jag värvade det med förstoringen. Precis som jag misstänkt så var det mycket nytt att lära sig och många kortkommandon som skulle in i huvudet. Jag lärde mig relativt snabbt, men det kommer ta tid innan jag kan använda talsyntesen flytande och veta hur jag ska orientera mig i alla olika program som finns i datorn. I nuläget arbetar jag mest med Word, mejl och en del medinternet. .

Mitt slutgiltiga mål är att helt frångå förstoringen och bara förlita mig på talet. Detta vill jag kunna göra för att slippa anstränga mina ögon så mycket när jag arbetar vid datorn, så att jag kan lägga den kraften och energin på annat. Jag har en bra bit kvar innan jag når mitt mål. Det är en stor omställning från att nästan enbart använda sig av förstoring till att helt övergå till hörseln. Inne vid mitt skrivbord har jag en dockningsstation, där jag kopplar min laptop till en större skärm. När jag sitter vid den är det lätt att förstoringen åker på av ren vana, och för att det känns tryggt. Jag behöver jobba mycket innan jag känner mig lika trygg med talsyntesen som jag gör med förstoringen. När jag lyckats med det så vet jag att det kommer underlätta mycket för mig och datorarbetet kommer inte bli så ansträngande.

I stort behov av en bärbar dator
Enda sedan jag började använda dator så har jag haft en stationär sådan. Jag har alltid varit beroende av att kunna se skärmen på nära håll och därför har jag inte haft möjlighet att använda något annat. Det har gjort mig begränsad (inser jag nu) eftersom jag inte kunnat arbeta med datorn på någon annan plats än vid mitt skrivbord.

Nu i våras blev jag invald som sekreterare i Unga med Synnedsättning Syds styrelse, det känns väldigt roligt att få lära sig mer om hur arbetet fungerar i en styrelse, och jag tycker ju mycket om att skriva. Detta uppdrag innebär dock att jag helt plötsligt är beroende av en bärbar dator för att kunna skriva protokoll på våra möten, vilket jag aldrig behövt göra tidigare. Jag ringde till hjälpmedelscentralen och snabbt och lätt byttes min stationära dator ut mot en bärbar. Som jag nämnde innan så har jag en dockningsstation på mitt skrivbord hemma. Den gör det möjligt för mig att koppla den bärbara datorn till en stor skärm, ett vanligt tangentbord och en datormus, så när jag jobbar vid skrivbordet fungerar det likadant som när jag hade min stationära dator.

Tack och lov för talsyntes
NU inser jag att jag tog tag i att lära mig talsyntesen i grevens tid. Om jag inte hade gjort det så hade jag inte heller kunnat ta uppdraget som sekreterare, eftersom jag fortfarande hade varit beroende av att titta på skärmen.

Nu inser jag vilken frihet talsyntesen och laptoppen innebär för mig. Jag kan utan problem ta med datorn på våra möten med US, och jag kan skriva mina artiklar till funkar.skane.se precis var jag vill.

/Emelie