Bild av Sofia ADHDAtt leva med ADHD är inte alltid så lätt, det vet jag av egen erfarenhet. I bland blir intrycken från omvärlden för mycket och man mår dåligt och har svårt att slutföra det man håller på med. (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Uppmärksamhets svårighet och hyperaktivitetsstörning,
Det är vad ADHD står för om man översätter det till svenska. Det tycker jag stämmer in på mig. Jag har aldrig varit ett barn som ”klättrar på väggarna” men visst är jag hyperaktiv. Min kropp har svårt att sitta still som om någon del av kroppen måste röra på sig hela tiden. Det känns som om det finns ett myr-bo i benen som gör att jag måste röra på dem.

 

Uppmärksamhetsproblem
Jag har också alltid haft uppmärksamhets problem. Så fort någon passerade förbi mig i klassrummet for mina tankar dit. Minsta lilla ljud gör det svårt för mig att kunna koncentrera mig. Jag märker också på en gång om en bil passerar utanför eller om en klocka tickar. Att försöka fokusera i en miljö med mycket ljud och rörelse är omöjligt för mig.

Utåtriktad
Många med ADHD är utåtriktade, som enkelt förklarat betyder att de har svårt att kontrollera sina impulser.Om man till exempel känner sig arg på någon tänker man ofta på hur dum denna person är. Tankar som ”du är verkligen en idiot” surrar i huvudet, men utan adhd så har man oftast kontroll över sina impulser, så då säger man det inte högt. För en person med ADHD som är utåtriktad finns det ingen spärr.

Man säger det man tänker högt innan man hunnit reagera. Därför är det lätt att man sårar människor runt omkring sig. Just när man sa dom hårda orden kändes det så, men en stund senare kan man känna något helt annat. Humöret har svängt och man är inte längre arg på personen som man nyss bråkat med, medan den personen man bråkat med fortfarande kan vara arg och ledsen över det man sagt. Detta kan resultera i ännu fler konflikter och missförstånd.

Inåtvänd
Det finns dom som har ADHD som är inåtvända istället, det är jag. Då bär man på sina känslor istället. All den energi och ilska som byggs upp när man blir arg stannar kvar, och då kan man må dåligt även efter att bråket lagt sig. För mig känns det som om man bär på tusen tankar och känslor på samma gång. Minsta lilla händelse kan få bägaren att rinna över och jag blir ledsen och trött.

När det är mycket intryck runt om kring mig så stänger min hjärna ner och jag tappar förmågan att kunna göra något. Då behöver jag ta det lugnt och vila. Det kan vara svårt för andra att förstå. Dagar då jag är trött räcker en tur till mataffären för att jag ska bli helt slut.

/Sofia